Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Wodorowęglan amonu stosowany w produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Określ minimalny procent tłuszczu, który powinna zawierać śmietanka kremowa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych węglowodanów jest najbardziej słodki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Tłuszczem pochodzenia zwierzęcego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Materiałem pomocniczym niezbędnym przy produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Woda twarda charakteryzuje się zwiększoną zawartością jonów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który środek transportu dostarczający mrożonki do zakładu cukierniczego posiada prawidłową temperaturę komory?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej drożdży należy zwrócić uwagę na ich
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Aby sprawdzić organoleptycznie barwę mąki, należy wykorzystać zmysł
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ciemnożółte plamy na powierzchni masła wskazują na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Oceniając organoleptycznie przyprawy cukiernicze stwierdzono, że wyczuwa się zapach korzenny. Jest to zapach charakterystyczny dla
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Drożdże prasowane, przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania w magazynie surowców, wymagają temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W warunkach chłodniczych przechowuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynie służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do kontroli przyjętego do magazynu cukru w workach o pojemności 25 kg należy użyć wagi o nośności i dokładności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Dokumentem określającym wydanie surowców i materiałów do produkcji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Surowce cukiernicze znajdujące się w magazynie, które są przeterminowane, w uszkodzonych opakowaniach, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Masę grylażową otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Przedstawione ciastko należy do grupy wyrobów cukierniczych z ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie receptury na 20 ptysiów oblicz, ile należy użyć margaryny, aby sporządzić 500 sztuk wyrobu gotowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wytrawne ciasta francuskie przed wypiekiem należy nadziewać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Konszowanie występuje w procesie technologicznym produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Krem szwedzki sporządza się z następujących surowców:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przedstawioną na fotografii formę należy użyć do wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Bakalie bezpośrednio przed użyciem do produkcji keksu należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Urządzenie przedstawione na fotografii używa się do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przemysłowa waflownica nazywana jest potocznie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Podczas obsługi krajalnicy może wystąpić zagrożenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wskaż obowiązującą zasadę obsługi pieca cukierniczego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Struktura i konsystencja wyrobów z ciasta drożdżowego powinna być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Kruche, łamliwe i dobrze wysuszone powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W grupie kremów gotowanych znajduje się krem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który skrót odnosi się do zasad dobrej praktyki produkcyjnej obowiązującej w zakładzie spożywczym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Które bakterie chorobotwórcze bytują najczęściej na jajach kurzych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do wykonania przedstawionej dekoracji (figurki) należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile należy użyć kartoników do zapakowania 300 babeczek, jeżeli w opakowaniu mieści się 15 sztuk?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Maksymalna temperatura przechowywania wafli wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Krytycznym punktem kontrolnym, będącym etapem produkcji wyznaczonym w celu eliminacji zagrożenia mikrobiologicznego przy produkcji lodów, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne gotowego wyrobu – tortu z bitą śmietaną, należy przechowywać go w temperaturze:
Poprawnie
Niepoprawnie