Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do głębokiego smażenia wyrobów cukierniczych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Półproduktem wykorzystywanym do produkcji drożdżówek nadziewanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
„Skorupa tego orzecha jest ciemnobrązowa, twarda, gruba i pokryta włosiem. Wewnątrz znajduje się biały, twardy i soczysty miąższ oraz sok.” Opis ten dotyczy orzecha
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Podstawowym surowcem cukierniczym zawierającym około 70% skrobi jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Masło i margarynę należy dostarczyć do zakładu cukierniczego w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Jakość surowców używanych do produkcji cukierniczej należy oceniać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W magazynie surowców suchych razem z mąką pszenną i cukrem pudrem można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który rodzaj przetworzonego mleka posiada najkrótszy okres przydatności do spożycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż grupę surowców, które powinny być przechowywane w komorach chłodniczych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Z magazynu pobrano zbyt dużą liczbę jaj. Dokumentem potwierdzającym ich zwrot jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Systemem zapewniającym jakość zdrowotną żywności, polegającym na wskazaniu i monitorowaniu krytycznych punktów kontrolnych, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W magazynie surowców suchych stwierdzono obecność mklika mącznego. Aby go zwalczyć, należy zastosować proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zaparzanie przypraw korzennych należy zastosować przy sporządzaniu ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Ciasto na roladę biszkoptową sporządza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Który wyrób sporządza się z ciasta obgotowywanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Wyrobem cukierniczym sporządzanym z ciasta półfrancuskiego, nadziewanym masą z białego maku z bakaliami i aromatem migdałowym, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który półprodukt sporządza się na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile mąki i mleka należy przygotować do produkcji 72 sztuk muffinek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do produkcji 2,5 kg galaretki potrzeba 50 g żelatyny. Ile żelatyny należy przygotować do sporządzenia 10 kg galaretki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Którego etapu oznaczonego znakiem X brakuje w przedstawionym schemacie produkcji ciasta francuskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe bezpośrednio po sporządzeniu należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Podczas sporządzania ciasta parzonego wodę z tłuszczem należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Mąka pszenna, tłuszcz i cukier w proporcji 3:2:1 są podstawowymi składnikami ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ze względu na niską temperaturę rozkładu do smażenia faworków nie nadaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do zestalenia sernika na zimno należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Przygotowanie kakao do produkcji kremu russel polega na jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Sporządzając krem bita śmietana, należy użyć śmietanki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Pięciowalcówka w zakładach cukierniczych służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do zmielenia goździków i ziela angielskiego należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podczas produkcji rogalików pinolowych do rozdrabniania orzechów należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Miesiarkę należy zastosować do sporządzenia ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Miesiarka podczas czyszczenia i konserwacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Krem russel-bezowy sporządzany jest techniką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Żele dekoracyjne należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Elementy dekoracyjne z karmelu wykonuje się metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do dekoracji ciastek karpatka należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile ozdobnych kartoników należy przygotować do zapakowania 9 kg pierniczków lukrowanych, pakowanych po 300 g w kartonik?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W którym urządzeniu należy wyeksponować eklery z kremem śmietankowym wykończone czekoladą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który wyrób należy przechowywać w najniższej temperaturze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Babkę piaskową należy przechowywać przy wilgotności względnej nie wyższej niż 75% i maksymalnej temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie