Kwalifikacja HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.9 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Dobrej jakości śmietanka, o zawartości 30% tłuszczu, nie powinna mieć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Dojrzały ser podpuszczkowy przedstawiony na zdjęciu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ warunki przechowywania dojrzałego wina czerwonego w butelkach zamkniętych naturalnymi korkami.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Oliwę z oliwek przechowuje się w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W lodówce nie należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Aby otrzymać jaja mollet (półtwarde) należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Którą obróbkę cieplną zastosowano do półproduktu przedstawionego na zdjęciu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który sos sporządza się ze składników zamieszczonych w wykazie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do sporządzenia nadzienia po polsku do drobiu należy użyć: jaj, mleka, czerstwej bułki, masła, natki pietruszki, przypraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który dodatek należy zastosować do espresso, aby otrzymać kawę cappuccino?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wskaż urządzenie, które stosuje się do grillowania papryki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu naczynie żaroodporne należy wykorzystać do sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Nóż przedstawiony na zdjęciu przygotowano do krojenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W jakich warunkach należy rozmrażać mięso?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Potrawa sporządzana na podstawie zamieszczonego normatywu to nadziewane boczkiem wędzonym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Prawidłowo sporządzony stek medium rare (średnio-krwisty) przedstawiono na zdjęciu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W szklance przedstawionej na zdjęciu należy serwować napoje typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Temperatura serwowanego carpaccio powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który zestaw zawiera oznaczenia systemów gwarantujących wysoką jakość żywności i bezpieczeństwo dla konsumenta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jeśli ujawnionym źródłem zakażenia jest niedokładne wykonywanie obróbki termicznej podczas produkcji kotletów mielonych, to monitorowaniem należy objąć czynność
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Jeżeli w procesie sporządzania sorbetu z czarnej porzeczki, jako źródło zakażenia wskazano nieprawidłowe warunki przechowywania, to w planie kontroli należy przyjąć za Krytyczny Punkt Kontrolny etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który system samoobsługi wdrożył zakład gastronomiczny, jeżeli konsumenci zamówione potrawy i napoje odbierają w okienku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wskaż cechę osobową niepożądaną u kelnera.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Gość zamówił zupę, zakąskę zimną z dodatkami i kawę. Kelner powinien w pierwszej kolejności podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Jeśli zaplanowano serwis francuski pełny do podania dania głównego złożonego z ziemniaków w klarowanym maśle, puree z selera i steku z łososia, to kelner na talerz gościa powinien przełożyć składniki dania, zachowując następującą kolejność:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Tacę okrągłą z kieliszkami należy przenosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą potrawę przygotowano do serwowania gościom serwisem francuskim?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na przyjęciu weselnym obowiązuje karta menu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Listę win oferowanych w karcie alkoholi należy rozpocząć od grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do półmiska mięs pieczonych z dziczyzny najlepiej polecać wina
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które dodatki należy zaproponować do węgorza wędzonego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Gościom preferującym zupy o smaku kwaśnym należy polecić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Kelner, przyjmując zamówienie od gości siedzących przy stole dwuosobowym, powinien zająć miejsce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Zestaw bielizny stołowej służący do nakrycia bufetów śniadaniowych zawiera
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który sprzęt pomocniczy stosuje się do serwowania wina musującego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Niepełnowartościowy zestaw śniadaniowy, złożony z jaj smażonych na bekonie, bułki pszennej, masła i kawy espresso, należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Podawanie porcji tortu na talerzu deserowym stosuje się w serwisie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Jeśli kelner, podając potrawy gościom siedzącym przy stole, porusza się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara to stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zebrane naczynia po konsumpcji kelner pozostawia
Poprawnie
Niepoprawnie