Kwalifikacja HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
wrzesień 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- B.34 0%
- T.9 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono próbę, wodną jaja świeżego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które oznaczenie zamieszczone na etykiecie butelki koniaku określa jego wiek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jeżeli na opakowaniu środka spożywczego jest zamieszczona informacja „Produkt higroskopijny” należy go przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Suflet to potrawa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Omlet to potrawa z jaj
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ostrygi podawane do konsumpcji na pokruszonym lodzie przygotowuje się z mięczaków
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do sporządzenia potrawy Boeuf Strogonow kelner powinien wybrać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do przygotowania sosu Pesto, oprócz orzeszków pinii i bazylii, należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Kawa po turecku jest napojem sporządzanym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ser feta jest składnikiem sałatki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Miarą barową używaną do odmierzania składników koktajlu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Panierowanie pojedyncze bitych mięs przeznaczonych do smażenia polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W tabeli zamieszczono recepturę na sporządzenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wytrawny smak wina jest oznaczony na etykiecie butelki jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Szampan sec, przed serwowaniem gościom, należy schłodzić do temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W którym naczyniu szklanym kelner powinien serwować long drink?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Porcja zupy krem, podawanej w bulionówce, powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Serwowane gościom danie zasadnicze, królik w potrawce z ryżem i brokułami z wody, powinno mieć temperaturę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Konsumpcja potraw i napojów przy barze jest charakterystyczna dla systemu samoobsługi typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podstawowym wyposażeniem kelnera jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Digestif to napój podawany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Kelner nakrywając stół konsumencki powinien wyłożyć zastawę stołową, zachowując kolejność:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Goście zamówili: zakąskę gorącą, dodatki do zakąski, wino, wodę niegazowaną. Kelner podczas obsługi gości powinien zachować kolejność podawania:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Której czynności kelner nie powinien wykonać podczas serwowania starego czerwonego wina?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Miseczkę z wodą, do opłukania opuszków palców, kelner powinien podać gościowi po konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ofertę potraw dla wegetarian powinna zawierać karta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którego sformułowania nie powinien użyć kelner, polecający gościom deser: naleśniki z borówkami i bitą śmietaną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które wino kelner powinien zaproponować, jeśli goście zamówili pieczoną gęś?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Goście zamówili w restauracji królika w potrawce. Jeżeli nie preferują warzyw korzeniowych oraz kasz, to kelner do tej potrawy powinien zaproponować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu, kelner przygotował do sporządzenia i podania herbaty
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W którym kieliszku należy podawać martini?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt kelner powinien stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W restauracji gość zamówił: łososia wędzonego, tost, masło, białe wino, zupę krem z groszkiem ptysiowym, polędwicę po angielsku, ryż, warzywa grillowane, czerwone wino, szarlotkę z lodami i bitą śmietaną, wino musujące. Które nakrycie powinien przygotować kelner do zamówienia złożonego przez gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kelner, w obecności gości, przy wózku kelnerskim podzielił upieczony comber jagnięcy tak, by każda porcja zawierała kostkę. Którą czynność wykonał kelner?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Kelner, podczas flambirowania naleśników, powinien alkohol
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Woda niegazowaną w serwisie rosyjskim jest podawana
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner powinien stosować do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Przyjęcie zorganizowane po konferencji prasowej, na którym kelnerzy roznoszą na tacach napoje alkoholowe, koktajle oraz słone paluszki i migdały, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Kelnerzy, wykonując prace obsługowe podczas bankietu zasiadanego, którego menu przedstawiono w tabeli, powinni ze stołu bankietowego zbierać talerzyki do pieczywa i noże do masła
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Realizacja zamówień room serwice dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie