Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
czerwiec 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.6 – czerwiec 2014
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Produktem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
O zakwalifikowaniu mąki do danego typu decyduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do surowców o najkrótszym okresie trwałości należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do warzyw liściowych należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Ocena organoleptyczna polega na sprawdzeniu właściwości żywności za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Które określenie charakteryzuje minimum sensoryczne?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który z wymienionych surowców należy przechowywać w najniższej temperaturze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynie surowców należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Zmianą biologiczną zachodzącą w czasie przechowywania żywności jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które zmiany zachodzą w owocach podczas ich przechowywania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
System zapewnienia bezpieczeństwa żywności określany jest skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Utrwalanie żywności przez zagęszczenie należy stosować podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Azotany i azotyny należy stosować do utrwalania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do produktów utrwalanych metodą UHT należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do marynowania warzyw należy zastosować kwas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na fotografii przedstawiono element wyposażenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na fotografii przedstawiono urządzenie, które należy wykorzystać podczas obróbki jaj do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które grupy produktów, zgodnie z systemem zapewnienia jakości żywności, dopuszcza się do wspólnego przechowywania w zamrażarce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wytyczne GMP/GHP nie dotyczą aspektów produkcji takich jak
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Stan zdrowia przyjmowanego do pracy pracownika zakładu gastronomicznego powinien być potwierdzony orzeczeniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu wskaż, ile porcji blinów należy przygotować, mając do dyspozycji 12 jaj.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przedstawiony schemat czynności dotyczy wykonywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Wałkowanie ciasta podstawowego z ciastem maślanym charakteryzuje produkcję ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Proces polegający na obsmażeniu półproduktu, następnie na gotowaniu w małej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Którego surowca brakuje w normatywie wykonania pierogów ruskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do wykonania farszu do kołdunów należy użyć mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Sporządzając „rybę po polsku” należy oczyszczoną rybę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Flambirowanie to proces polegający na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Racjonalna gospodarka żywnością polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wskaż składniki żywnościowe, między którymi zachodzą reakcje Maillarda.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Urządzeniem przedstawionym na fotografii jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do opiekania produktów należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Granitory to urządzenia, które należy użyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Niebieska barwa półsurówki z czerwonej kapusty wskazuje, że nie dodano do niej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedstawiony na fotografii nóż należy użyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Deser przygotowany z owoców ugotowanych w wodzie z cukrem należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W naczyniu przedstawionym na fotografii należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Herbatę dla jednego gościa należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wskutek skaleczenia się pracownika jego krew dostała się do mięsa mielonego. W takim przypadku należy mięso
Poprawnie
Niepoprawnie