Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
czerwiec 2024
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Instrukcje i procedury Dobrej Praktyki Higienicznej dotyczą działań związanych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Krytycznym punktem kontrolnym, który należy monitorować podczas sporządzania udek faszerowanych pieczarkami i papryką, jest temperatura
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do produktów pochodzenia roślinnego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do tłuszczów o najkrótszym okresie przechowywania w optymalnych warunkach należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Podstawowym surowcem do produkcji musztardy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Dobrej jakości surówka powinna charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Najkrócej w optymalnych warunkach chłodniczych należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W magazynie o wilgotności 50÷65% należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przechowywanie kremu sułtańskiego w optymalnych warunkach dłużej niż 6 godzin, może spowodować, że krem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono warzywo liściowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Którą metodę utrwalania żywności należy zastosować, aby papryka zachowała jak największą ilość witaminy C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Którą metodę utrwalania zastosowano do otrzymania ogórków kiszonych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do otrzymania którego produktu zastosowano chemiczną metodę utrwalania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Przedmagazyn należy wyposażyć, oprócz wagi, stołu i umywalki, w wózek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Minimalna temperatura mierzona przez 2 minuty wewnątrz pieczonego schabu, powinna wynosić nie mniej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kilogramów mrożonych, rybnych filetów należy pobrać z magazynu, aby przygotować 150 porcji potrawy o wadze 100 gramów każda, jeżeli ubytki w czasie obróbki cieplnej wynoszą 25%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego, oblicz ile porcji potrawy należy sporządzić z 1,2 kg kiełbasy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w przedstawionym normatywie, należy sporządzić czekoladowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zamieszczony fragment sposobu wykonania ciasta dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Mruganie to technika gotowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które ciasto przed formowaniem wyrobów należy schłodzić w lodówce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przedstawiony na rysunku wyrób cukierniczy, należy sporządzać z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który surowiec powinien być wpisany w miejscu oznaczonym w tabeli symbolem X, by mógł być zastosowany do sporządzenia fasolki po bretońsku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do sporządzenia potrawki należy użyć mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Powstałe podczas formowania tradycyjnej sztufady okrawki mięsa należy wykorzystać do sporządzenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Który proces zachodzi podczas sporządzania kisielu kawowego, po dodaniu zawiesiny z mleka i mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Długotrwałe wyrabianie ciasta ziemniaczanego powoduje, że ciasto staje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Długotrwałe gotowanie wywaru z rozdrobnionych buraków powoduje zmianę jego ciemnoczerwonej barwy na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które z przedstawionych na ilustracjach mieszadeł, należy zamontować w miesiarce planetarnej, aby sporządzić ciasto na pączki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji nóż należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zastosowanie którego urządzenia pozwala na utrzymanie określonej temperatury wydawanych ciepłych potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Suflet z sera należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Której potrawy nie należy podawać na półmisku platerowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Zupę cebulową krem należy wydawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Którą potrawę należy podawać z cząstką cytryny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Pasztet z kurczaka i warzyw należy kroić na desce koloru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Zgodnie z zasadami HACCP rozmrażanie mięsa należy przeprowadzać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile porcji napoju otrzyma się z 8 opakowań soku o pojemności 1,5 l każdy, jeżeli na 1 porcję napoju potrzeba 200 ml soku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ziarna zbóż działają zakwaszająco na organizm człowieka, dzięki dużej zawartości w nich
Poprawnie
Niepoprawnie