Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
styczeń 2024
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Która ryba jest przedstawiona na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Mąka pszenna dobrej jakości charakteryzuje się smakiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono gicz cielęcą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Z danych zamieszczonych w tabeli wynika, że więcej witaminy C znajduje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Surowcami trwałymi są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który element kulinarny należy do tuszy jagnięcej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kalafior należy do grupy warzyw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Którą potrawę mięsną należy podać udekorowaną masłem smakowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W magazynie o wilgotności 56-60% z dopuszczalnym pośrednim dostępem światła naturalnego można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które produkty należy przechowywać w chłodni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Podczas przechowywania jaj
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
System HACCP polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Która metoda utrwalania gwarantuje jedynie trzy dni przydatności mięsa do spożycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Które urządzenie chłodnicze stanowi wyposażenie pomieszczeń magazynowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Którą czynność obróbki wstępnej należy wykonywać w przygotowalni czystej zakładu gastronomicznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Która procedura nie zapewnia bezpieczeństwa zdrowotnego sporządzanych w zakładzie gastronomicznym potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zgodnie z recepturą, z 0,6 kg buraków otrzymuje się 5 porcji sałatki. Ile porcji tej potrawy sporządza się z 12 kg buraków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które ciasto wyrabiane w naczyniu należy sporządzić na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile mąki ziemniaczanej należy przygotować do sporządzenia klusek śląskich z 3 kg ugotowanych ziemniaków, jeżeli proporcja mąki ziemniaczanej do ziemniaków w cieście wynosi 1:5?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Którą potrawę z drobiu należy smażyć w głębokim tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Technikę zaparzania mąki mieszaniną wody z tłuszczem stosuje się do sporządzania ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą technikę obróbki cieplnej stosuje się do sporządzania tradycyjnych pyz ziemniaczanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Na rysunku przedstawiono efekt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Sous vide to technika obróbki cieplnej stosowana do sporządzania potraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Składnikiem zagęszczającym mleczko waniliowe jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Który sos należy sporządzić na bazie emulsji żółtka i masła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Z przedstawionego na rysunku surowca należy sporządzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który z przetworów należy zastosować do nadziewania tradycyjnych zrazów wołowych zawijanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ciasto na pierogi leniwe należy sporządzić z jaj, mąki pszennej oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Bulion wołowy należy sporządzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą czynność obróbki wstępnej ryby należy wykonać przy sporządzaniu „ryby na niebiesko”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Rozbity płat mięsa wieprzowego, uformowany w kształcie koła o średnicy 14 cm i grubości 0,5 cm, oprószony solą, pieprzem i mąką, to przygotowany półprodukt na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Których czynności brakuje w sposobie wykonania sufletu w miejscu oznaczonym znakiem zapytania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podczas moczenia suchych nasion fasoli w zimnej wodzie zachodzi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przystawkę do maszyny wieloczynnościowej, przedstawioną na rysunku, należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Garnek przedstawiony na rysunku należy przeznaczyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Naczynie przedstawione na rysunku należy zastosować do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który zestaw potraw należy podać jednoporcjowo na talerzu do dania zasadniczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W której grupie znajdują się wyłącznie surowce należące do grupy produktów tłuszczowych?
Poprawnie
Niepoprawnie