Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
wrzesień 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Którymi cechami charakteryzuje się fasola typu flageolet?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do serów pochodzenia francuskiego należą:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którą kaszę otrzymuje się z pszenicy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Podczas przechowywania sosów zagęszczonych skrobią, w temperaturze od -10°C do +20°C, zachodzi w niej proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Aby całkowicie zniszczyć drobnoustroje w utrwalanej żywności, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynie należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zgodnie z układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie gastronomicznym magazyn podręczny powinien znajdować się obok
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Z 1 kg ryżu surowego otrzymuje się 2,8 kg ryżu ugotowanego. Ile ryżu należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 11,2 kg ugotowanego ryżu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do przygotowania której grupy potraw należy zastosować technikę smażenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Którą technikę obróbki cieplnej należy zastosować do wykonania pulpetów w sosie potrawkowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ciasto parzone należy przygotować z mąki pszennej, jaj, soli oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
„Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną“. Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Pozostałe z filetowania ryb głowy i kręgosłupy należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który sposób gotowania zmienia naturalną barwę, brokułów na oliwkowo-brunatną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Którego urządzenia należy użyć do przeprowadzenia obróbki cieplnej różnorodnych potraw w tym samym czasie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Prawidłowo uformowany kotlet de volaille powinien mieć kształt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Zupę krem ze szparagów należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Zupę szczawiową należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
Poprawnie
Niepoprawnie