Kwalifikacja HGT.11 Organizowanie usług gastronomicznych
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Którą z wymienionych usług oferowanych przez restaurację zalicza się do działalności uzupełniającej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W pokojach hotelowych znajdują się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którą potrawę należy dodać do karty menu restauracji, przygotowując ofertę dla osób chorych na celiakię?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na które przyjęcie zaplanowano stół bufetowy z potrawami przedstawionymi na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Którą metodę obsługi zastosował kelner, sporządzając flambirowane banany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Którą z wymienionych zup należy podać serwisem przedstawionym na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które elementy zastawy stołowej należy dobrać do talerza zakąskowego, jeżeli zaplanowano jednoporcjowo podanie terriny z dorsza z pieczywem i masłem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile talerzy zakąskowych należy zaplanować na przyjęcie zasiadane dla 120 gości, uwzględniając 20% zapasu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Którą z wymienionych czynności powinni wykonać kelnerzy na przyjęciu bufetowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Z menu na przyjęcie dla wegan należy wykluczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do pieczeni z udźca wołowego z borowikami należy zaplanować wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który z dodatków należy zaplanować do zupy krem z kalafiora?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Gość zebrał komplet pieczątek na karcie wydanej przez bar, za co otrzymał bezpłatną kawę. Który rodzaj promocji sprzedaży zastosował zakład?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Które z działań należy wykonać, aby reklama nowej restauracji dotarła do możliwie największej liczby odbiorców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na które przyjęcie zaplanowany jest sposób ustawienia stołu przedstawiony na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Z których elementów dekoracji należy zrezygnować przygotowując stół na uroczyste śniadanie w ogrodzie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile kieliszków o pojemności handlowej 40 ml należy zaplanować do wyporcjowania wódki czystej z jednej litrowej butelki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji element zastawy stołowej służy do ekspozycji na bufetach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono szklankę, którą należy wykorzystać do podania 0,2 l soku pomarańczowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą czynność powinien wykonać kelner na wózku przedstawionym na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile litrów mleka należy użyć do sporządzenia 100 porcji latte macchiatto, jeżeli na 1 porcję przeznacza się 15 cl tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji wody mineralnej, jeżeli cena netto 1 porcji zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość 1 porcji wynosi 300 ml, a marża gastronomiczna 300%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego i cennika oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji napoju White Lady.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji musu czekoladowego, jeżeli cena gastronomiczna netto 10 porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
O ile % obniży się food cost pasztetu wieprzowego, jeżeli koszt surowca wynosi 3,00 zł, a cena netto zostanie podniesiona z 12,00 zł na 15,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na podstawie zamówienia i cennika, oblicz koszt brutto zakupu opakowań jednorazowych do realizacji usługi cateringowej zgodnie z zamówieniem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wysokość podatku dochodowego w zakładzie gastronomicznym należy obliczać na podstawie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który dokument powinien być podpisany przez zleceniodawcę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz wysokość 20% zaliczki za zlecenie usługi o wartości 25 000,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Notę korygującą należy wystawić, gdy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Płatności gotówkowej dokonuje gość, który reguluje należność za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Przenośny terminal płatniczy wymaga połączenia z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Stanowisko POS w restauracji jest wyposażone w
Poprawnie
Niepoprawnie