Kwalifikacja HGT.11 Organizowanie usług gastronomicznych
styczeń 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do usług uzupełniających świadczonych przez zakłady gastronomiczne sieci otwartej należy organizowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który zakład gastronomiczny realizuje usługi żywieniowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Która usługa jest zaliczana do działalności podstawowej zakładów gastronomicznych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Uzupełniającą usługą gastronomiczną świadczoną w kawiarni jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Przyjęcie organizowane w godzinach od godz. 12.00 do godz. 13.00 to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Stołów pomocniczych wyposażonych w sztućce do tranżerowania i deskę nie można wykorzystać do obsługi przyjęcia typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kelner, sporządzając potrawy fiambirowane przy stole pomocniczym, stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Obrus zwisa poza brzeg stołu 25-30 cm. Tak nakryty stół ma zastosowanie na przyjęcie typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu sposób chwytania sztućców serwisowych należy stosować do nakładania na talerz gości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wymienione w ramce potrawy i napoje podaje się na śniadanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Narodowym zwyczajem Anglików jest picie herbaty o godzinie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które wino należy zaproponować do potrawy boeuf strogonow?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Restauracja, w celu pozyskania nowych klientów, nie powinna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Którą formę reklamy zastosowano w restauracji, gdy dla pozyskania konsumentów obniżono o 20% cenę zestawu obiadowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rozdzielnia kelnerska i zmywalnia naczyń stołowych tworzą dział
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które przyjęcie jest organizowane na świeżym powietrzu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Narzędzie przedstawione na zdjęciu należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Podczas nakrywania stołów bankietowych bieliznę stołową rozkłada się w następującej kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przedstawione na rysunku naczynie o pojemności 350 ml – 500 ml służy do serwowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu zestaw służy do sporządzania i podawania herbaty
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ciężkie, czerwone wina należy serwować w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Zupę krem z pomidorów podaje się w porcjach wielkości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do sporządzenia 4 porcji musu czekoladowego należy zużyć 0,225 kg czekolady ciemnej i 0,03 kg masła. Ile czekolady i masła potrzeba do przygotowania 40 porcji musu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz ilość kawy potrzebną do sporządzenia 150 porcji kawy mazagran, jeżeli na 1 porcję zużywa się 9 g kawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Napój mieszany sporządza się zgodnie z recepturą z wody mineralnej i soku z cytryny użytych w proporcji 2:1. Oblicz ilość soku z cytryny, którą należy dodać do 600 cm3 wody mineralnej, aby otrzymać napój mieszany.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 50 porcji koktajlu z owoców morza, jeśli koszty zakupu surowców do sporządzenia 1 porcji wynoszą 5 zł, a marża gastronomiczna 10%
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 250 ml soku pomarańczowego, jeżeli koszt zakupu 1 litra tego soku wynosi 6 zł, a marża gastronomiczna 200%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Koszt zakupu surowców niezbędnych do sporządzenia 1 porcji sufletu czekoladowego wynosi 8 zł. Oblicz marżę gastronomiczną, jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego deseru wynosi 16 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt usługi gastronomicznej łącznie z podatkiem VAT.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Urządzenie służące do bonowania, umożliwiające wystawienie rachunku, paragonu i faktury VAT, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jak nazywa się 6% opust cenowy, który otrzymał klient za wpłacenie gotówką 35% zaliczki i reszty należności na 2 dni przed terminem płatności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który dokument potwierdza wydanie kelnerowi potraw, napojów i towarów z kuchni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedrachunek, podpisany przez gościa za usługi wykonane w room-servise, kelner jest zobowiązany przekazać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Oblicz, ile reszty powinien wydać kelner z 500 zł, jeżeli klientowi od wartości zamówienia 420 zł przysługuje 10% rabat.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego wykazu potraw i ich cen, oblicz na jaką kwotę kelner wystawi rachunek, jeżeli konsument zamówił 4 zestawy obiadowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W zakładach gastronomicznych samoobsługowych do rozliczeń z klientami stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który program komputerowy wspomaga rozliczanie usług kelnerskich?
Poprawnie
Niepoprawnie