Kwalifikacja HGT.11 Organizowanie usług gastronomicznych
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.10 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Podstawowa usługa świadczona w zakładach gastronomicznych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Na rysunku przedstawiono placówkę gastronomiczną typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Zakład gastronomiczny zapewniający wyżywienie określonej grupie konsumentów to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Karczmy są restauracjami specjalizującymi się w produkcji i sprzedaży potraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Ile minut należy zarezerwować jako czas oczekiwania na realizację usługi gastronomicznej poprzedzającej obiad zasiadany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Którą usługę gastronomiczną, zgodnie z zamieszczoną prośbą, należy zaproponować przedstawicielowi firmy X?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile sztuk szklanek typu highball należy przygotować do wyporcjowania 7 litrów soku owocowego, jeżeli objętość jednej porcji napoju wynosi 200 ml?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Aranżacja stołu na zamieszczonym rysunku jest stosowana
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który dodatek skrobiowy należy zaproponować w menu do roladek z indyka w sosie kurkowym na przyjęcie bufetowe organizowane w ambasadzie francuskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Którą z czynności należy uzupełnić w miejscu oznaczonym X w zamieszczonym wykazie czynności kelnera, serwującego danie serwisem angielskim na przyjęciu zasiadanym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ilu kelnerów maksymalnie należy zatrudnić do sprawnej obsługi 40 gości serwisem francuskim przy założeniu, że jeden kelner może obsłużyć od 6 do 8 gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Podczas przyjęcia koktajlowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Obsługę gości przy stole, podczas spotkania biznesowego z udziałem zaproszonego partnera zagranicznego i przedstawicieli firmy, należy rozpocząć od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który system obsługi zastosowano, jeżeli uczestnicy przyjęcia samodzielnie pobierają potrawy i napoje z bufetów, a kelnerzy serwują przy stole dania i napoje z karty menu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do karty menu restauracji organizującej dni Kuchni Śląskiej należy wpisać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Przedstawione menu należy zamieścić w ofercie usługi gastronomicznej typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który zestaw usług dodatkowych, zamieszczony w ofercie zakładu, zawiera propozycję organizacji imprezy integracyjnej pracowników firmy farmaceutycznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Którą potrawę należy zaplanować w miejscu oznaczonym X w ofercie czterodaniowego obiadu dla grup turystycznych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który instrument marketingu mix wykorzystał menadżer restauracji, organizując walentynkowy pokaz sporządzania potraw połączony z ich degustacją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Kolportaż ulotek z ofertą pizzerii jest przykładem wykorzystania w działaniach marketingowych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Stoliki koktajlowe ustawione na sali służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile sztuk skirtingów zużyje kelner do nakrycia bufetu o obwodzie 25 metrów, jeżeli zakład dysponuje falbanami o długości 5 metrów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Obrus którego należy użyć do nakrycia stołu bankietowego ustawionego z 7 stołów o wymiarach 80 × 120 cm połączonych krótszymi bokami, powinien mieć wymiary
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jakiej długości stół powinien ustawić kelner, przygotowując miejsce dla gości zgodnie z zamieszczonym schematem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przedstawione na rysunku szczypce należy wyłożyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Sprzęt służący do transportu zupy przedstawiony jest na rysunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do podania gościom metodą niemiecką naleśników z musem truskawkowym polanych sosem czekoladowym, należy przygotować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile cukru należy zużyć do przygotowania 30 porcji sosu waniliowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 kg pasztecików z grzybami, jeżeli cena surowców wykorzystanych do ich produkcji wyniosła 29,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 50%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Oblicz cenę zakupu 1 butelki napoju gazowanego wiedząc, że cena gastronomiczna netto 1 butelki wynosi 10,00 zł, a pub zastosował marżę gastronomiczną w wysokości 150 %.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jaką kwotę zapłaci klient za tort weselny, jeżeli koszt surowcowy jego wykonania wyniósł 140,00 zł, wartość naliczonej marży kwotowej 160,00 zł, a stawka podatku VAT wynosi 8 %?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji 250 ml soku pomarańczowego wiedząc, że cena zakupu 1 litra napoju wyniosła 8,00 zł, wysokość marży gastronomicznej wynosi 200%, a stawka podatku VAT 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę gastronomiczną brutto polędwicy po angielsku.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, którą kwotę zapłaci zleceniodawca korzystający z usług, jeżeli na usługi dodatkowe otrzymał 10% rabatu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego zamówienie obiadu dla 10 osób dorosłych i 5 dzieci kelner powinien wystawić rachunek w wysokości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który dokument stosowany do organizacji przyjęć okolicznościowych powinien uwzględnić przedstawione warunki świadczenia usług?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Dokument wystawiany przez zleceniobiorcę po realizacji usługi gastronomicznej to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W dokumencie Lista kontrolna organizacji obiadu zasiadanego należy uwzględnić wykaz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Którą z wymienionych kwot powinien wydać kelner z banknotu o nominale 500,00 zł za wykonane usługi o wartości 90 zł, jeżeli konsument przedstawił kartę upoważniającą do 8% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Które urządzenie połączone z komputerowym systemem rozliczeń umożliwia wystawienie faktury VAT?
Poprawnie
Niepoprawnie