Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Lipoproteiny małej gęstości nazywane „złym cholesterolem” zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Dodatkowe obciążenie nerek i wątroby w organizmie człowieka wywołuje nadmierne spożywanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy ślinowej, rozpoczyna się trawienie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przestrzegając zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, osobie dorosłej w ciągu dnia należy planować spożycie błonnika pokarmowego w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Przestrzegając zasad zamienności produktów, podczas planowania jadłospisów, mięso należy zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Którą metodę do oceny sposobu żywienia młodzieży w internacie zastosowano, jeśli pobrane próbki posiłków zbadano w laboratorium fizykochemicznym, oznaczając ich wartość energetyczną i odżywczą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wartość odżywczą obiadu złożonego z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem, deseru ze świeżych truskawek, uzupełni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Podstawą diety dorosłego człowieka, zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Filozofią życia, opartą na całkowitym wyeliminowaniu z diety mięsa i wyrobów pochodzenia zwierzęcego, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Która choroba nie jest efektem spożywania zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych w stosunku do fizjologicznych potrzeb organizmu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Światową organizacją zajmującą się ochroną zdrowia, jakością żywności, zwalczającą epidemie chorób zakaźnych, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Prawidłową organizację pracy i stosowanie zasad racjonalnego wyżywienia w stołówkach szkolnych zapewnia planowanie jadłospisów z co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W restauracji zasadę FIFO (first in, first out) stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
System kontroli jakości, wymagający opracowania zakładowego planu higieny w postaci instrukcji oraz arkuszy monitorowania, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Menu specjalnie opracowane w restauracji na urodziny 6-latka należy umieścić w karcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W karcie restauracji dla osób stosujących dietę lekkostrawną należy zaplanować zupę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z normatywów surowcowych, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do przygotowania 5 porcji sufletu i 12 porcji kompotu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeśli cena zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 1 wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Jeśli na podstawie receptury gastronomicznej użyto 4 000 g surowców do sporządzenia 2 000 g gotowej potrawy, to wydajność procesu technologicznego wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono szczypce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do usług uzupełniających świadczonych przez zakłady gastronomiczne sieci otwartej należy organizowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przestrzegając układu klasycznego menu, w ofercie restauracji przed przekąskami ciepłymi należy umieścić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Świadczenie usług barmańskich planuje się w barach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Który deser należy zaplanować w ofercie restauracji realizującej program „Węgierskie smakołyki”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat „Wiem co jem” to działania zgodne ze strategią
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Kalkulując ofertę przyjęcia, do obliczenia kosztów za usługi kelnerskie powinno się stosować stawkę VAT w wysokości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zachęcanie konsumentów do zakupu dodatkowej potrawy, napoju jest przykładem sprzedaży
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono zestaw do konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jeśli 3 lub 4 kelnerów wykonuje stały zakres czynności na sali konsumenckiej, to pracują oni w systemie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Technika obsługi gości przy stole konsumenckim, polegająca na nałożeniu przez konsumenta potrawy na talerz z półmiska trzymanego przez kelnera, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na przyjęciu typu „lampka wina” bezpośrednio z tacy można serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na planie sali konsumenckiej ustawiono stół na przyjęcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który deser przewidziano do posiłku, jeśli przygotowano nakrycie przedstawione na zmieszczonym schemacie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Element bielizny stołowej dekoracyjnie przypinany do stołów bufetowych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono szczypce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Urządzenie przedstawione na zdjęciu, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Jeśli w menu obiadu zaplanowano zakąskę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne i deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła należy zebrać ze stołu konsumenckiego
Poprawnie
Niepoprawnie