Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.15 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Źródłem kolagenu są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Zaburzenia pracy tarczycy są następstwem niedoboru w organizmie człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Korzystając z zamieszczonych wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla mężczyzny w wieku 59 lat i masie ciała 100 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który zestaw obiadowy jest zaplanowany niezgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zgodnie z tabelą zamienności produktów, mleko można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile kg wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 szt. jaj, jeśli zgodnie z tabelą zamienności produktów, 120 g wypatroszonego drobiu zastępuje 2 szt. jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g kabanosów, które zawierają 30,9 g białka i 16,0 g tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile mg potasu dostarczy organizmowi człowieka spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150 g, jeżeli 100 g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Postawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Schematy blokowe najczęściej służą do graficznego przedstawiania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Sporządzając standardową kartę menu restauracji, listę oferowanych potraw należy rozpocząć od potraw z grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile kg odpadów powstało podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli ubytek masy surowca wyniósł 40%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile wynosi marża gastronomiczna liczona dla jednego zestawu obiadowego, jeśli całkowity koszt produkcji 50 zestawów to 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, w tym wartość podatku VAT – 4,80zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 80 ml winiaku, jeśli cena zakupu butelki winiaku o pojemności 1 litra wyniosła 120,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 200%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do grupy usług uzupełniających świadczonych w zakładach gastronomicznych należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu uzupełniającego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Którą formę promocji wykorzystała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na potrawy sezonowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Przykładem działania marketingowego public relations restauracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Klient, wybierając potrawy lub napoje i samodzielnie regulując swoje zobowiązanie, które inkasowane jest bez udziału pośredników, uczestniczy w sprzedaży
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podawanie potraw z wykorzystaniem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego ma zastosowanie podczas obsługi gości serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku „I” na 50 nakryć.
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do jednoporcjowego serwowania zupy jarzynowej podprawianej należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile talerzy zakąskowych powinien przygotować kelner na bankiet angielski dla 100 osób, uwzględniając 120% zapas?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile tac kelnerskich należy przygotować do obsługi 180 gości podczas przyjęcia koktajlowego, jeśli jeden kelner będzie obsługiwał 30 gości?
Poprawnie
Niepoprawnie