Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Składnikiem pokarmowym balastowym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do grupy składników pokarmowych, które po spożyciu w organizmie człowieka wykazują działanie regulujące, zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Glicerol w organizmie człowieka powstaje w wyniku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wspólną funkcją sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Proces emulgacji tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety o masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje – zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do zestawu śniadaniowego składającego się: z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej i herbaty, zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile gramów mleka może zastąpić spożycie 150 g serka homogenizowanego, jeżeli zgodnie z tabelą wzajemnej zamiany produktów 100 g mleka zastępuje 30 g serka homogenizowanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który produkt można zastąpić produktami wyłącznie w obrębie tej samej grupy żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
O ile kcal wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeśli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu głównie wyrobów zbożowych pełnoziarnistych z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i innych nasion oraz owoców przy znacznym ograniczeniu mięsa i mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Semiwegetarianizm to dieta wykluczająca z jadłospisu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Niskie spożycie produktów będących źródłem żelaza zwiększa głównie ryzyko wystąpienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Którą potrawę zaplanowaną w menu bankietu można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zestaw urządzeń umożliwi w zakładzie gastronomicznym produkcję zapiekanek i frytek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Jaką masę powinna mieć próbka kontrolna gulaszu pobrana do celów sanitarno-epidemiologicznych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300%, a stawka podatku VAT 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Koszt sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Działalnością uzupełniającą świadczoną przez restaurację nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą formę promocji zastosowała kawiarnia oferując w piątki, do godziny 16.00 wszystkie desery taniej o 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Oblicz kwotę udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie menu wynosi 25,00 zł, a ilość zamówionych zestawów upoważnia do 10% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Które czynności kelner powinien wykonywać z prawej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Która z metod obsługi gości polega na ustawieniu na stole zimnych przekąsek, ciast i napojów przed przybyciem gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który opis charakteryzuje system samoobsługowy typu francuskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Obrus o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być używany do nakrycia stołu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na rysunku jest przedstawiony
Poprawnie
Niepoprawnie