Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Białko pełnowartościowe występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Źródłem kolagenu są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który surowiec wpływa alkalizująco na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Lipazy to enzymy trawiące
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę „1 000 kalorii”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Zgodnie z zasadami planowania jadłospisów do zestawu obiadowego, w skład którego wchodzą: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków, kompot z moreli, należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile miodu naturalnego należy przygotować do zastąpienia 0,6 kg cukru, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego zastępuje 100 g cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Zgodnie z tabelą zamienności produktów, mleko należy zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile białka dostarczy 1 porcja żurku o masie 300 g, jeżeli zawartość tego składnika w 100 g zupy wynosi 7,40 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
O który dodatek warzywny należy uzupełnić zestaw potraw składający się z barszczu czerwonego, kotleta z fasoli i ziemniaków z wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W diecie owowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego, określane jest terminem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Przegrzanie organizmu, spowolnienie czynności umysłowych, zatrucie szkodliwymi produktami przemiany materii to niektóre objawy spowodowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zasada FIFO „first in, first out” dotyczy kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Befsztyk tatarski należy umieścić w karcie menu restauracji w pozycji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do sporządzenia 1 porcji sufletu jabłkowego należy użyć 135 g upieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy użyć do przygotowania 80 porcji deseru, jeżeli odpady stanowią 10%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile pęczków rzodkiewki o masie 0,25 kg każdy należy zaplanować do sporządzenia 50 porcji surówki, jeżeli do wykonania 1 porcji potrzeba 30 g tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile zapłaci w barze gość za zestaw dnia, korzystający z 20% rabatu, w ramach programu lojalnościowego? Cena standardowa zestawu w karcie wynosi 15,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna brutto 150 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, zakład stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu zamkniętego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do podstawowych usług gastronomicznych restauracji należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przykładem działania marketingowego public relations restauracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz na jaką kwotę należy wystawić rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jeżeli klient cyklicznie odbiera zamówione potrawy, za które uregulował należność „z góry”, to jest to sprzedaż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionej ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Systemem samoobsługowym, w którym potrawy i napoje wydawane są przez „okienko” łączące kuchnię z salą konsumencką, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono teatralne ustawienie stołów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Stoły bufetowe z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla gości należy przygotować na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Talerz głęboki należy zastosować do podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na której ilustracji strzałką oznaczono element bielizny stołowej, którym jest napperon?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Narzędzie przedstawione na ilustracji służy do konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Do czego jest przeznaczony przedstawiony na ilustracji sprzęt pomocniczy?
Poprawnie
Niepoprawnie