Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
wrzesień 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Najwięcej żelaza dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 gramów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Białko strukturalne, wykorzystywane do budowy oraz regeneracji komórek i tkanek, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Lipaza trzustkowa bierze udział w trawieniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Ilość składnika pokarmowego, pokrywająca zapotrzebowanie u 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób, określa norma żywienia na poziomie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Żywienie w przedszkolu powinno dostarczać 75% dziennego zapotrzebowania dla dzieci na składniki odżywcze. Ile węglowodanów należy zaplanować w jadłospisie dla przedszkolaków, jeżeli ich dzienna norma wynosi 130 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Śniadanie złożone z bułki pszennej z masłem, sera twarogowego i herbaty jest posiłkiem niepełnowartościowym ze względu na niedobór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Planując jadłospisy, makaron można zamieniać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wapnia dostarczy organizmowi 1 porcja dipu serowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Oblicz wartość energetyczną 100 g sardynek w oleju, które zawierają 24,1 g białka i 13,9 g tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji sałatki z buraków.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ocena sposobu żywienia, która polega na przeprowadzeniu badania laboratoryjnego wartości odżywczej i energetycznej posiłków, to metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Dieta wykluczająca z jadłospisu pokarmy poddane obróbce termicznej, oparta na spożywaniu głównie owoców i warzyw, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Problematyką wyżywienia ludności w skali ogólnoświatowej zajmuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy zakładu, oblicz ile pierogów i klusek śląskich można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 8 kg pierogów i 15 kg klusek śląskich.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do wykonania 20 porcji tego napoju.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Oblicz zapotrzebowanie surowcowe do sporządzenia 10 porcji jaj sadzonych, jeżeli na 1 porcję potrawy zużywa się 2 sztuki jaj i 10 g masła.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Całkowity koszt produkcji 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, jeśli zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto jednej lampki wina o pojemności 100 ml , jeśli cena zakupu 1 butelki wina o pojemności 1,5 1 wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna 300%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile zapłaci za posiłek pracownik korzystający z 20% rabatu, jeżeli cena jednego zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Stołówka w domu pomocy społecznej jest zakładem gastronomicznym typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Właściciel restauracji wprowadzając 30% upust dla grupy turystycznej, która zamówi co najmniej 10 zestawów obiadowych dnia, stosuje strategię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Działaniem public relations lokalnej restauracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz kwotę brutto za usługę cateringową, jeśli kwota netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, kwota netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT wynosi 1 000,00 zł i zleceniobiorca udzielił klientowi rabatu w wysokości 190 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Które stawki podatku VAT należy stosować przy kalkulacji ceny brutto usługi gastronomicznej złożonej ze sprzedaży potraw, napojów i usług kelnerskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W którym systemie samoobsługi konsumpcja może odbywać się przy ladzie barowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Z lewej strony gościa kelner
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców kelner powinien zastosować obsługując gości przy stole serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przedstawione na schemacie ustawienie stołów w sali bankietowej zaplanowano na przyjęcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jeśli restauracja otrzymała zlecenie organizacji „garden party”, to miejscem najbardziej odpowiednim do realizacji tego typu przyjęcia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Bufet z bogatym wyborem tartinek, ciasteczek, owoców, napojów bezalkoholowych i z dodatkiem alkoholu należy przygotować w sali bankietowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kelner nakrywając stół do kolacji, której menu przewiduje podanie napojów: aperitif, wino białe, wino czerwone oraz wodę, nie powinien ustawić na stole naczynia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek o pojemności 60 ml, który służy do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu naczynie szklane służy do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Stanowisko pracy kelnera nie wymaga wyposażenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na zdjęciu służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na talerzu płaskim o średnicy 21 cm należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie