Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Orzechy o nasionach barwy zielonej, słodkawym, przyjemnym smaku i intensywnym aromacie, okryte twardą skorupą o szarej barwie to orzechy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Agar to substancja żelująca pozyskiwana z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Używkami stosowanymi w cukiernictwie są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Drożdże są przydatne do produkcji, jeśli na podstawie oceny organoleptycznej stwierdzono, że posiadają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do oceny organoleptycznej granulacji mąki wykorzystuje się zmysł
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która próbka mąki pszennej spełnia warunki przyjęcia do magazynu, jeżeli wilgotność nie może przekraczać 15%, a kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Surowce cukiernicze znajdujące się w magazynie, które są przeterminowane, w uszkodzonych opakowaniach, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W magazynie surowców cukierniczych higrometr stosowany jest do pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do wyprodukowania 1 kg strucli makowej zużyto 0,2 kg maku. Ile maku potrzeba do wyprodukowania 100 kg tego ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W zakładzie cukierniczym jaja zgodnie z zasadami higieny należy przechowywać w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Krem russel waniliowy należy do kremów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Sękacze to wyroby otrzymywane z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ptysie i eklery to wyroby otrzymywane z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zakład cukierniczy produkuje ciastka kokosanki, gotowe wyroby pakuje w torebki po 100 g. Ile sztuk torebek należy przygotować, aby zapakować kokosanki wyprodukowane w ilości zgodnej z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Schemat technologiczny przedstawia proces produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kg cukru kryształu potrzeba do wyprodukowania 50 sztuk babek piaskowych o masie 0,5 kg każda.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji faworków znakiem zapytania oznaczono etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wypiek wyrobów z ciasta francuskiego prowadzony jest w temperaturze 220÷240°C, dzięki czemu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wskaż optymalny zakres temperatur smażenia pączków.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Mąkę pszenną o dużej zawartości mocnego glutenu należy zastosować do produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do produkcji pomady wodnej, oprócz cukru i wody, należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Mak przeznaczony do produkcji masy makowej należy poddać procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Podgrzanie mleka do temperatury 35÷40°C przy produkcji ciasta drożdżowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat budowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W cukiernictwie trójwalcówka wykorzystywana jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na rysunku przedstawiono roboczy element ubijarki, wykorzystywany do sporządzania ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wypieczone babki z ciasta drożdżowego powinny charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Powierzchnie ciastek stefanek pokrywa się cienką warstwą kremu russel oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przyczyną występowania wyczuwalnych grudek tłuszczu w kremach grzanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który wyrób powstaje z ciasta zbijanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zagrożeniem chemicznym mającym wpływ na jakość zdrowotną wyrobów cukierniczych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zgodnie z zasadami HACCP podczas produkcji kremu russel należy szczególnie kontrolować etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przestrzenne formy z czekolady i świeżych owoców stosuje się do dekoracji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Masa cukiernicza wytwarzana ze zmiażdżonych migdałów i cukru pudru, stosowana do pokrywania powierzchni tortów i formowania figurek to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do dekorowania tortów w stylu angielskim stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Worki cukiernicze i zdobniki należy zastosować do dekoracji wyrobów cukierniczych wykończonych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Aerograf należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do konfekcjonowania wafli przekładanych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Witryny i lady chłodnicze stosowane są do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wyroby ciastkarskie niezawierające kremów należy przechowywać w pomieszczeniach o wilgotności nie wyższej niż 75% i temperaturze nieprzekraczającej
Poprawnie
Niepoprawnie