Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
październik 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.4 – październik 2016
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Substancją żelującą stosowaną w produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Owoce suche przedstawione na ilustracji to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Przetworem owocowym uzyskanym w wyniku smażenia całych lub częściowo rozdrobnionych owoców z dodatkiem cukru jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Zakres temperatur przechowywania masła i serów wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Dokonując oceny organoleptycznej cukru, należy zwrócić uwagę na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Zapach mąki sprawdza się po jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W magazynie o wilgotności względnej poniżej 75% oraz temperaturze 18°C należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Dokonaj odczytu wilgotności na przedstawionym termohigrometrze.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Określ stan magazynowy jaj na dzień 15 maja, jeżeli dnia 13 maja stan wyniósł 3 000 sztuk, a 14 maja dostarczono 1 000 jaj i do produkcji wykorzystano 2 200 sztuk.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W celu zwalczenia insektów w pomieszczeniach produkcyjnych nie wolno stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zgodnie z procedurami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności towar nadgryziony przez myszy należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wyroby wyprodukowane z białek jaj i cukru, ewentualnie z odrobiną mąki i dodatków smakowych, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Andruty należą do wyrobów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Przedstawione ciastka należą do wyrobów z ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na podstawie receptury na 1000 g masy makowej oblicz, ile gramów maku i migdałów należy użyć, aby uzyskać 1,5 kg masy makowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Wskaż charakterystyczne czynności technologiczne występujące podczas produkcji wyrobu przedstawionego na ilustracji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Spirytus wykorzystuje się jako dodatek do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wskaż brakujący w tabeli surowiec niezbędny do produkcji sękacza.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Mleko przeznaczone do sporządzenia rozczynu drożdżowego należy podgrzać do temperatury w granicach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Rodzynki przed wykorzystaniem do produkcji babki drożdżowej należy w pierwszej kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Oblicz, ile kg detergentu należy użyć do przygotowania 80 litrów roztworu o stężeniu 2%, przy założeniu, że 1 dm3 roztworu waży 1 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Jak należy postąpić z proszkiem do pieczenia przed dodaniem do pozostałych składników ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wałkowarkę wykorzystuje się do produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
W cukiernictwie szpryca służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Obsługując maszyny i urządzenia cukiernicze należy pamiętać, aby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zagrożeniem dla pracownika podczas obsługi dzielarki automatycznej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Który opis charakteryzuje wyroby z ciasta parzonego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wskaż brakującą czynność technologiczną (oznaczoną X) we fragmencie schematu technologicznego produkcji wyrobów z ciasta drożdżowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Żelowanie galaretek na bazie żelatyny zachodzi w temperaturze nie wyższej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Pozostałość środka myjącego po płukaniu maszyn i urządzeń może stanowić dla produktu gotowego zagrożenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Aby zminimalizować zagrożenia mikrobiologiczne wynikające z użycia świeżych jaj do produkcji bezów, zaleca się zastąpić je
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Maku należy użyć jako posypki dekorującej przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do dekoracji eklerków należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz, ile należy użyć papilotek do zapakowania ciastek w 80 kartoników mieszczących po 20 sztuk ciastek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile wynoszą straty opakowań jednostkowych, jeżeli do zapakowania 5 000 cukierków zużyto 5 100 etykietek do zawijania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do wyrobów cukierniczych wymagających chłodniczych warunków magazynowania należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który dodatek stosowany w produkcji piernika powinien być monitorowany z uwagi na zagrożenie chemiczne?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Jak należy postąpić, jeżeli w trakcie monitorowania obecności szkodników zauważono wołki zbożowe w 1 z 10 worków mąki, stanowiących jedną partię towaru dostarczonego poprzedniego dnia?
Poprawnie
Niepoprawnie