Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Półproduktami do produkcji strucli makowej są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który tłuszcz służy do smażenia wyrobów cukierniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Materiałem pomocniczym przy produkcji keksów jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Które cechy jakościowe ocenia się podczas przyjmowania masła do magazynu, nie wykorzystując aparatury pomiarowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na podstawie wyników oceny organoleptycznej ustal, jaki surowiec został dostarczony do cukierni.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wskaż właściwości mleka przeznaczonego do produkcji cukierniczej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Bez ograniczeń czasowych, w optymalnych warunkach, można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Określ optymalną temperaturę przechowywania drożdży prasowanych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na podstawie dokonanego odczytu wskaż grupę surowców, które mogą być przechowywane w tych warunkach.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Za pomocą sprzętu pokazanego na rysunku magazynier może dokonać pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W magazynie cukierni znajduje się 40 jaj. Do realizacji zamówienia związanego z produkcją tortów potrzeba 6 kg jaj. O ile jaj należy uzupełnić stan magazynu, aby można było wyprodukować zamówione torty, jeżeli 1 jajo waży 60 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Podczas przechowywania surowców zagrożeniem dla zdrowia ludzi jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Napoleonki, krawaty i języki są wyrobami z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Z ciasta zbijanego produkuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Z białka jaj i cukru sporządza się ciasto
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Oblicz na podstawie receptury, ile margaryny należy odważyć do wyprodukowania ciasta z 72 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Oblicz na podstawie receptury, ile należy odważyć mąki i cukru, aby sporządzić 20 kg ciasta drożdżowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Bezpośrednio przed formowaniem ciastek kruchych na gwiazdeczki należy ciasto
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Spulchnienie ciasta francuskiego następuje w wyniku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat sporządzania ciasta parzonego. Znakiem zapytania oznaczono czynność
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Aby zastąpić jaja świeże do produkcji pączków należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Margarynę przed dodaniem do ciasta drożdżowego podgrzewa się i upłynnia do temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przygotowanie jaj świeżych do produkcji cukierniczej polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zestaw urządzeń należy zastosować do produkcji pączków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do wypieku wafli należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Pracownikowi obsługującemu miesiarkę nie wolno
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Dobrej jakości korpusy z ciasta parzonego powinny charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Kruszonka to półprodukt cukierniczy, którego produkcja polega na połączeniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przyczyną rozlewania się biszkoptów podczas formowania może być zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej składanie tortów może być wykonywane przez osoby, które mają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Metodą wydmuchiwania i rozciągania wykonuje się elementy dekoracyjne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do wykańczania tortu marcello należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do dekoracji ciastka Wuzetka należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do zrobienia napisu z kremu na torcie należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Sprzęt pokazany na rysunku służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który z rysunków przedstawia dekorację charakterystyczną dla mazurka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Wskaż optymalne warunki przechowywania babki biszkoptowo-tłuszczowej posypanej cukrem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Karmelki owocowe są pakowane w torebki foliowe po 80 g. Oblicz, ile potrzeba torebek na zapakowanie 160 kg cukierków.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Podczas przechowywania szczególnie przed działaniem promieni słonecznych powinno się chronić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Krytycznym Punktem Kontrolnym, który ma decydujący wpływ na jakość zdrowotną lodów, jest
Poprawnie
Niepoprawnie