Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2023
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono orzechy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Żelatyna to substancja żelująca pozyskiwana z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Aspartam jest stosowany w cukiernictwie jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Jak powinien postąpić pracownik podczas przyjmowania do magazynu zakładu cukierniczego świeżych owoców, jeżeli stwierdził, że niektóre z nich są niedojrzałe i nadgniłe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Ocena organoleptyczna śmietanki 30% polega na ocenie jej smaku, zapachu oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która próbka mąki pszennej spełnia warunki przyjęcia do magazynu, jeżeli jej wilgotność nie może przekraczać 15%, a kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Surowce cukiernicze znajdujące się w magazynie, które są przeterminowane, w uszkodzonych opakowaniach, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na ilustracji służy do pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do wyprodukowania 1 kg strucli serowej zużyto 0,4 kg twarogu. Ile twarogu potrzeba do wyprodukowania 100 kg tego ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W zakładzie cukierniczym jaja zgodnie z zasadami higieny należy przechowywać w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Krem russel waniliowy należy do kremów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Sękacze to wyroby otrzymywane z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Gniazda poznańskie to wyroby otrzymywane z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zakład cukierniczy produkuje ciastka kokosanki, gotowe wyroby pakuje w torebki po 100 g. Ile sztuk torebek należy przygotować, aby zapakować kokosanki wyprodukowane w ilości zgodnej z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji wyrobów z ciasta półfrancuskiego znakiem zapytania oznaczono etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kg cukru kryształu potrzeba do wyprodukowania 50 sztuk babek piaskowych o masie 0,5 kg każda.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji faworków znakiem zapytania oznaczono etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wypiek wyrobów z ciasta francuskiego prowadzony jest w temperaturze 220÷240°C, dzięki czemu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Pączki należy smażyć w tłuszczu o zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Mąkę pszenną o dużej zawartości mocnego glutenu należy zastosować do produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do produkcji marcepanu należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Jabłka przeznaczone do produkcji szarlotki należy poddać procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Podgrzanie mleka do temperatury 35÷40°C przy produkcji ciasta drożdżowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do miażdżenia i rozcierania orzechów w zakładach cukierniczych stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przedstawione na ilustracji urządzenie wykorzystuje się do wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Urządzeniem do rozdrabniania surowców, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe, znajdujące się tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przeciska się surowiec, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wypieczone babki z ciasta drożdżowego powinny charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Powierzchnie ciastek stefanek pokrywa się cienką warstwą kremu russel oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przyczyną występowania wyczuwalnych grudek tłuszczu w kremach grzanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który wyrób powstaje z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zagrożeniem chemicznym mającym wpływ na jakość zdrowotną wyrobów cukierniczych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zgodnie z zasadami HACCP podczas produkcji kremu russel należy szczególnie kontrolować etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przestrzenne formy z czekolady i świeżych owoców stosuje się do dekoracji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Masa cukiernicza wytwarzana ze zmiażdżonych migdałów i cukru pudru, stosowana do pokrywania powierzchni tortów i formowania figurek to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do wykonania dekoracji tortu przedstawionego na ilustracji należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Worki cukiernicze i zdobniki należy zastosować do dekoracji wyrobów cukierniczych wykończonych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Aerograf należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Konfekcjonowanie placka drożdżowego wypieczonego na blachach cukierniczych o wymiarach 40 cm x 60 cm, przeznaczonego do sprzedaży samoobsługowej, polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W części handlowej cukierni do przechowywania i ekspozycji deserów lodowych i sorbetów wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ciastka żurawinowe pakowane są w torebki foliowe po 200 g, a następnie układane w kartony po 2 kg. Ile sztuk opakowań tego typu należy przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?
Poprawnie
Niepoprawnie