Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
wrzesień 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
„Strąki tej rośliny są ciemnobrązowe, smukłe i pofałdowane, o długości około 20 cm”. Opis ten charakteryzuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Materiałem pomocniczym przy produkcji ciastek jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Dokonując oceny organoleptycznej śmietanki kremowej, należy sprawdzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Ocena organoleptyczna mąki obejmuje badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Świeże jajo po wybiciu charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Świeże mleko do produkcji cukierniczej charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W jednym magazynie można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W granicach temperatur 15÷18°C zaleca się przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynie służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W magazynach cukierni do składowania surowców cukierniczych nie należy stosować wózków
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W magazynach mąkę w workach należy układać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Aby udokumentować pobranie surowców z magazynu do produkcji, należy użyć formularza oznaczonego symbolem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zagrożeniem biologicznym w produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Tartaletki z owocami wykonuje się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Przedstawiony wyrób cukierniczy należy do ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ilości surowców i dodatków przedstawionych w tabeli wskazują na recepturę produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie receptury oblicz, ile należy odważyć drożdży, aby sporządzić 30 kg ciasta drożdżowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Podczas produkcji ciasta francuskiego tłuszcz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Hartowanie uformowanych lodów przeprowadza się w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Wskaż podstawowy surowiec do produkcji chałwy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do produkcji babki biszkoptowej wykorzystuje się mąkę pszenną typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Opakowaniem jednostkowym krówek mlecznych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Podczas próby zanurzeniowej świeże jaja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Właściwą proporcją podstawowych składników (mąki, tłuszczu i cukru) stosowanych do produkcji ciasta kruchego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Temperówka stanowi wyposażenie linii technologicznej do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do zamrażania mieszanki przygotowanej do produkcji lodów służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do produkcji ciasta beżowego należy zamontować mieszadło w kształcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przyczyną występowania matowej powierzchni czekolady jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wyroby bezowe powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Surowcem podstawowym do produkcji marcepanu naturalnego są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zgodnie z systemem HACCP półprodukty i wyroby cukiernicze zawierające alergeny należy produkować na osobnej linii technologicznej lub w wydzielonym pomieszczeniu produkcyjnym. Określ półprodukt lub wyrób cukierniczy, który musi być produkowany zgodnie z przedstawioną zasadą.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawiony sprzęt stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Oblicz, ile należy użyć torebek celofanowych o pojemności 150 g do zapakowania 60 kg drażetek, jeżeli straty opakowań wynoszą 2%
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do konfekcjonowania sękacza należy użyć krajalnicy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Torty i serniki wymagają przechowywania w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Według zasady „pierwsze weszło-pierwsze wyszło”, obowiązującej w magazynach,
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Krytycznym punktem kontrolnym przy produkcji kremów na bazie jaj jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wskaż zagrożenie chemiczne wymagające specjalnej techniki monitorowania.
Poprawnie
Niepoprawnie