Kwalifikacja SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Surowcem podstawowym do produkcji jogurtu naturalnego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Emulgator przy produkcji majonezu stosuje się, aby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Opakowania laminowane stosowane w procesie produkcyjnym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Korzystając z zamieszczonej receptury, określ ile kg migdałów należy pobrać z magazynu, aby wyprodukować 500 kg marcepana.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Których przypraw i dodatków należy użyć do produkcji ogórków konserwowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ocena organoleptyczna mąki obejmuje badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W których wierszach tabeli są zapisane wyróżniki oceny organoleptycznej mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do mycia buraków ćwikłowych w trakcie obróbki wstępnej należy zastosować płuczki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Tuszki drobiu przed usunięciem upierzenia należy poddać procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W celu usunięcia pestek z wiśni należy przeprowadzić operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat sortownika kaskadowego służącego do sortowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W urządzeniu przedstawionym na rysunku przeprowadzany jest proces mycia oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do którego urządzenia należy element roboczy przedstawiony na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Proces sterylizacji konserw mięsnych powinien wg norm przebiegać w temperaturze 120 ÷ 125°C w czasie 30 ÷ 40 minut. Które parametry powinien wprowadzić aparatowy na tablicę sterowniczą urządzenia, aby proces przebiegł zgodnie z obowiązującymi normami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Który zapis dokumentuje prawidłowe wykonanie procesu mycia opakowań szklanych zgodnie z przedstawioną w ramce instrukcją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Separacja śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, płukanie ziaren i wygniatanie, to operacje stosowane w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W procesie technologicznym produkcji dżemu stosuje się operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przy udziale drożdży prowadzona jest fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ parametry dla drugiej fazy przygotowania ciasta żytniego metodą trójfazową.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Które parametry spośród podanych wskazują na prawidłowy przebieg procesu pasteryzacji dżemu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Korzystając z receptury oblicz, ile kilogramów mięsa wołowego należy użyć do wyprodukowania 1 000 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować w trakcie produkcji konserw mięsnych w celu zniszczenia bakterii przetrwalnikujących i otrzymania produktu bezpiecznego pod względem zdrowotnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Śmietankę z mleka otrzymuje się wykonując operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W którym urządzeniu prowadzony jest proces zagęszczania odłuszczonej i odbiałczonej serwatki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Suszenie grzybów można przeprowadzić w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oceniając organoleptycznie wędzonkę, należy określić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Świeżość jaj dodawanych w trakcie produkcji wyrobów ciastkarskich oceniana jest po ich wybiciu na podstawie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W księdze kontroli wypieku chleba żytniego piecowy powinien zapisać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W procesie technologicznym produkcji pieczywa krytycznym punktem kontroli (CCP) jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Które wyroby gotowe powinny być magazynowane w temperaturze 2 ÷ 8°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W opakowaniu typu big bag, przedstawionym na rysunku, można przechowywać i transportować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Która zasada jest związana z ekspedycją kurczaków chłodzonych z magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który znak nakazuje pracę z zachowaniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) na hali konfekcjonowania polędwicy sopockiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W magazynach wysokiego składowania do transportu we wszystkich kierunkach spaletyzowanych wyrobów spożywczych są stosowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W magazynach do transportu gotowych produktów zapakowanych w opakowania kartonowe są stosowane przenośniki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Dżemy należy przechowywać w magazynach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Segregując w magazynie zniszczone opakowania papierowe należy umieszczać je w pojemnikach oznaczonych kolorem
Poprawnie
Niepoprawnie