Kwalifikacja SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z wymienionych składników żywności należy do organicznych barwników roślinnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które elementy półtuszy wieprzowej zostały oznaczone na ilustracji kolorem czarnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Słonina jest podstawowym surowcem do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Woreczki z folii polipropylenowej do pakowania chleba to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zgodnie z recepturą 100 kg kabanosów produkuje się z 30 kg mięsa wieprzowego klasy I i 70 kg mięsa wieprzowego klasy II. Ile kg mięsa łącznie klasy I i II należy pobrać z magazynu do wyprodukowania 5 000 kg kabanosów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Oceniając organoleptycznie mleko, należy zbadać:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Pracownik piekarni w ramach oceny organoleptycznej mąki sprawdza jej wygląd (obecność zanieczyszczeń, szkodników), zapach, barwę, smak, wilgotność oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ziarna zbóż w młynie należy transportować przenośnikiem
* Dwie odpowiedzi są poprawne. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do usuwania pestek z wiśni należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W zakładach mleczarskich oczyszczanie mleka z komórek i przetrwalników bakterii prowadzi się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Kompot wiśniowy pakowany jest w słoiki o pojemności 500 cm3. Ile etykiet należy pobrać z magazynu na opakowania jednostkowe kompotu, jeżeli dzienna produkcja wynosi 5000 dm3?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do wstępnej obróbki śliwek należy zastosować urządzenia według następujące kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Urządzenie, którego schemat budowy jest zamieszczony na rysunku, należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do usuwania skórki z pomidorów należy zastosować obieraczkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Proces termizacji surowca, zgodnie z procedurą, należy przeprowadzić w temperaturze 55 ÷ 60°C przez 15 ÷ 20 sekund. Które parametry zostały zapisane z zastosowaniem procedury przez aparatowego na tablicy sterowniczej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Który zapis z dokumentacji przebiegu pracy myjki nie jest zgodny z procedurą ujętą w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zamieszczony schemat technologiczny obejmuje kolejne etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap produkcji kiełbasy białej surowej średnio rozdrobnionej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który rodzaj fermentacji jest niezbędny przy produkcji kiszonej kapusty?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Którą wartość temperatury należy zastosować podczas obróbki cieplnej groszku konserwowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W odtłuszczonym mleku w proszku ilość niezdenaturowanych białek serwatkowych wynosiła 1,8 mg/g. Które parametry pasteryzacji zostały zastosowane?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile soli należy pobrać z magazynu, aby przygotować 500 kg solanki o stężeniu 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W produkcji koncentratu pomidorowego po etapie rozdrabniania, odpestczania i podgrzewania miazgi następuje etap przetarcia i zakonserwowania przecieru, a w celu usunięcia wody (z miazgi) należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W zamieszczonym schemacie technologicznym produkcji przecierów owocowych znakiem zapytania oznaczono czynności o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które urządzenie zostało niezgodnie dobrane do czynności w produkcji danego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zamrażanie jagód i malin w strumieniu zimnego powietrza odbywa się w zamrażarkach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W celu przygotowania farszu mięsnego w linii technologicznej produkcji kiełbasy białej surowej, średnio rozdrobnionej zamontowane są urządzenia w kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ocena organoleptyczna drożdży świeżych prasowanych polega na badaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które cechy wskazują na to, że chłodzone ryby są świeże?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W procesie technologicznym pobierając składniki z magazynu należy przestrzegać zasady
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W zakładach mięsnych sól spożywczą i przyprawy stosowane przy produkcji kiełbas należy przechowywać w magazynie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki chłodniczego przechowywania dojrzałych bananów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W temperaturze od -2°C do 2°C i wilgotności 90-95% można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wilgotność względną powietrza w magazynie surowców należy zmierzyć za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do magazynu zakładu piekarniczo-cukierniczego na jednej palecie dostarczono 30 opakowań zbiorczych smalcu po 25 kilogramów każde. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przyczyną zaparowania pieczywa w opakowaniu jednostkowym przed ekspedycją jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do środków transportu wewnętrznego nie zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które przenośniki należy zastosować w magazynach do transportu opakowań zbiorczych kartonowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Którą metodę należy zastosować w magazynach w celu zniszczenia owadów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zniszczone opakowania laminowane z tworzyw sztucznych i metali pracownik magazynu powinien umieścić w pojemniku o kolorze
Poprawnie
Niepoprawnie