Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.3 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Dodatek do żywności, stosowany w produkcji pieczywa jako przeciwutleniacz, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Dodatkiem do żywności o właściwościach emulgujących, występującym naturalnie w żółtku jaj, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Zasad zachowania łańcucha chłodniczego należy przestrzegać, przyjmując do magazynu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Sprawdzając jakość mąki organoleptycznie, należy zwrócić uwagę na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Drożdże świeże piekarskie powinny charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Magazynowanie mąki luzem w piekarni może odbywać się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Jak jest wielkość ubytku, powstającego podczas przechowywania 15 kg marmolady, wynoszącego 5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Nie chroni magazynów piekarni przed szkodnikami zabieg
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Pieczywo z mąki pszennej, z dodatkiem drożdży oraz cukru, tłuszczu, jaj i mleka w ilości powyżej 15%, jest pieczywem pszennym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile kilogramów margaryny należy zużyć, aby wyprodukować chleb lecytynowy ze 150 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Której mąki używa się do sporządzenia ciasta na pieczywo pszenne razowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Aby zapobiec rozwojowi choroby ziemniaczanej w pieczywie pszennym, w okresie letnim do ciasta należy dodać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Przygotowanie wody do produkcji ciasta w piekarni polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Jaka jest maksymalna temperatura wody do przygotowania mleczka drożdżowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Prowadzenie ciasta na rozczynie i kwasie ma zastosowanie przy produkcji chleba
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które fermentacje są odpowiedzialne za spulchnianie ciasta żytniego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Przy sporządzaniu ciasta żytniego metodą pięciofazową fermentacja kwasu trwa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Po ostatnim przebiciu przed dzieleniem, ciasto drożdżowe powinno rozrastać się jeszcze przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Niedojrzały kwas ma strukturę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Nacinanie kęsów ciasta na bułki ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do ważenia mąki w transporcie pneumatycznym używa się wagi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
W linii produkcyjnej do zaokrąglania bułek kajzerek stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kolejnymi czynnościami kształtowania obwarzanka są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jeśli wstęga ciasta utworzona przez formierkę zostaje znakowana przez walce z niedużymi kolcami i pocięta stalową linką na pasy, to tak formowane jest ciasto na pieczywo
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Aby ułatwić pobieranie ciepła z otoczenia przez kęsy ciasta i przyspieszyć ich rozrost, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Rozrost wstępny kęsów na bułki, polegający tylko na rozluźnieniu spoistości ciasta, nie powinien trwać dłużej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Przed wypiekiem kęsy ciasta na chały zdobne należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który z pieców posiada nieruchomy trzon?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Brązowa skórka podczas wypieku ciasta powstaje dzięki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Nie wymagają zaparowania komory wypiekowej bułki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Ubytek masy ciasta, powstający w czasie wypieku, nazywany jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Badając smak i zapach miękiszu przekrawa się pieczywo, a ocenę przeprowadza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Uzyskanie po wypieku chleba płaskiego jest spowodowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Szczególnie narażony na pleśnienie przy dłuższym przechowywaniu jest chleb
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Konfekcjonowanie pieczywa jest jedną z operacji wykonywanych po wypieku. Składa się na nią
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Pakowarka kątowa, która wykonuje na opakowaniu spoinę wzdłużną i dwie poprzeczne tak, że spoina poprzeczna oddziela kolejne opakowania od siebie, pakuje pieczywo
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Pieczywo zamrożone powinno być przechowywane w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Oblicz wielkość ubytku magazynowego 800 kg chleba, jeżeli ten ubytek wynosi 4%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Urządzeniami służącymi do transportu pojemników z pieczywem, ułożonych w słupek, wymagającymi ręcznej obsługi, są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na bezpieczeństwo zdrowotne wyrobów piekarskich przechowywanych w zamrażarkach wpływa
Poprawnie
Niepoprawnie