Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.3 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zdjęcie przedstawia ziarna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do produkcji chleba graham stosuje się mąkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Magazynier, przyjmując surowce do magazynu, przeprowadza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Mąkę, w której stwierdzono podczas oceny organoleptycznej oprzędy i larwy mklika mącznego, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Nieprzyjemny smak i zapach masła świadczy o jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Korzystne zmiany zachodzące w mące w czasie przechowywania nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Urządzeniem kontrolno-pomiarowym służącym do określania wilgotności powietrza w magazynie mąki jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Urządzeniem magazynowym przedstawionym na rysunku, służącym do pionowego przemieszczania surowców w opakowaniach, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Pieczywo pszenne wyprodukowane z udziałem cukru i margaryny w ilości 3÷15% zalicza się do pieczywa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Bułka przedstawiona na zdjęciu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zgodnie z podaną recepturą na pieczywo pszenne, wskaż ilość drożdży zalecaną do produkcji ciasta metodą pośrednią w okresie zimowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie receptury oblicz ilość margaryny potrzebnej do wyprodukowania bułek z 200 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Produkując ciasto na chleb żytni razowy, należy wybrać mąkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Dobierz surowce do produkowanego ciasta na chały zdobne.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Tłuszcze stałe przed dodaniem do ciasta pszennego należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Określ metodę sporządzania ciasta pszennego wyborowego przedstawionego w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Przy produkcji ciasta na chleb żytni razowy metodą pięciofazową, zaczątek należy pobrać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Metodę jednofazową sporządzania ciasta pszennego należy wybrać dysponując mąką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wskaż parametry prowadzenia fermentacji kwasu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wskaż parametry prowadzenia ciasta pszennego metodą jednofazową „na zimno”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Wskaż kolejność faz produkcji ciasta mieszanego metodą „na żurkach”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Podmłodę sporządza się w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wskaż zestaw urządzeń do formowania chleba mieszanego o kształcie okrągłym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W którym dziale w hali produkcyjnej stanowiska pracy wyposażone są w dzielarki, zaokrąglarki i wałkowarki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzeniem piekarskim przedstawionym na zdjęciu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do oddzielenia zanieczyszczeń mechanicznych z mąki należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Jak należy postąpić w trakcie pracy miksera, gdy ciasto zbiera się w górnej części kociołka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Czyszczenie dzieży w mieszarce należy wykonać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Kształtowanie polegające na skręceniu płaskiego trójkąta ciasta w rulon i ułożeniu półksiężyca dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Z ilu linek ciasta formuje się chatkę turecką?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zaokrąglonymi i zlepionymi dwoma kęsami ciasta, naciętymi wzdłuż są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przy produkcji chleba z mąki porośniętej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przerost kęsów ciasta w trakcie rozrostu końcowego może spowodować następujące wady pieczywa:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz, ile ton pieczywa może wypiec piekarnia w ciągu trzech zmian, jeżeli zdolność produkcyjna pieca wynosi 2,6 t na jedną zmianę.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Zdjęcie przedstawia piec piekarski
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Piec piekarski, który wyposażony jest w trzon ruchomy – taśmowy z komorą wypiekową w kształcie tunelu, jest piecem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Rogale maślane posmarowane masą jajową należy wypiekać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Jeżel i 100 g chleba wiejskiego zawiera 6% białka, 50% węglowodanów i 1% tłuszczu, oblicz jego wartość odżywczą (l g białka dostarcza 4 kcal, 1 g węglowodanów 4 kcal i 1 g tłuszczu 9 kcal).
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na podstawie oceny organoleptycznej chleba zwykłego stwierdzono, że ma rozlany kształ t oraz jest mdły i bez smaku. Przyczyną tych wad jest brak w cieście
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Oblicz ilość torebek potrzebnych do zapakowania 150 kg chleba pełnoziarnistego o masie 0,5 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie