Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do spulchniania ciast piekarskich wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W wyniku rozkładu sacharozy na glukozę i fruktozę otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Magazynier, który w chwili przyjęcia stwierdził obecność pleśni na powierzchni marmolady dostarczonej do magazynu, powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Która mąka pszenna typ 850 spełnia wymagania określone w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Drożdże piekarskie prasowane dobrej jakości powinny charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Pierwszą warstwę worków z mąką w magazynie surowców piekarskich należy układać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Margarynę mleczną należy przechowywać w magazynie w temperaturze nie wyższej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do pomiaru wilgotności powietrza w pomieszczeniu magazynowym piekarni służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ześlizgi stosowane w magazynach piekarni są przeznaczone do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Magazynier powinien wypełnić dokument RW (Rozchód wewnętrzny), wykonując czynność
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zapas mąki pszennej typ 650 w magazynie zakładu piekarskiego wynosi 4 tony. Na ile dni wystarczy ten zapas, jeżeli w ciągu jednego dnia zużywa się 500 kg tej mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Jeżeli w magazynie surowców piekarskich stwierdzono ślady gryzoni, należy natychmiast przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Bułki maślane przekładane marmoladą zalicza się do pieczywa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Którą bułkę pszenną przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Które wyroby piekarskie sporządza się zgodnie z zamieszczoną w tabeli recepturą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile bułek grahamek o masie jednostkowej 100 g wyprodukowano zgodnie z zamieszczoną w tabeli recepturą, jeżeli do produkcji zużyto 50,00 kg mąki pszennej typ 750?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do produkcji chleba pumpernikla należy zastosować mąkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który zestaw dodatków należy zastosować do produkcji pieczywa dietetycznego o wysokiej zawartości białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Przygotowanie soli do produkcji ciasta mieszanego polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Margarynę używaną do produkcji ciasta pszennego metodą dwufazową należy ogrzać do temperatury nie wyższej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ciasto na bułki pszenne wyborowe sporządza się metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Sporządzanie ciasta pszennego metodą trójfazową zaleca się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Czas fermentacji przedkwasu w metodzie pięciofazowej wytwarzania ciasta na chleb żytni razowy wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Aby zapewnić najkorzystniejsze warunki dla fermentacji alkoholowej, temperatura ciasta pszennego wytwarzanego metodą bezpośrednią powinna wynosić w granicach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Dojrzały rozczyn powinien cechować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zamieszczony fragment instrukcji ręcznego kształtowania wyrobów z ciasta pszennego dotyczy
Po lekkim rozroście kęsy wtórne zaokrągla się dłońmi na powierzchni stołu nadając im kształt kulisty. Obtoczone kęsy należy lekko spłaszczyć dłonią i poddać rozrostowi końcowemu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W dzielarko-zaokrąglarce półautomatycznej część
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Znakownicę stosuje się podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Podczas rozrostu kęsów ciasta na bułki pszenne, gdy produkcja przebiega bez zakłóceń, zakres temperatur w komorze rozrostowej powinien wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Aby chleb zwykły w procesie wypieku uzyskał gładką i błyszczącą skórkę, należy w czasie rozrostu kęsy ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Kęs ciasta znajdujący się w fazie przerostu charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Aby zapobiec deformacjom w czasie wypieku wyrobów piekarskich, należy zastosować przed wypiekiem operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Piec przelotowy jest rodzajem pieca
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Podczas wyjmowania wypieczonego chleba z pieca wrzutowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Gdy temperatura wewnątrz wypiekanego kęsa ciasta osiągnie 55°C, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który zestaw cech dyskwalifikuje każdy rodzaj pieczywa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Wada pieczywa objawiająca się bladością skórki oraz nadmierną jej grubością spowodowana jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Krojenie i pakowanie chleba wiejskiego należy przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Po zapakowaniu pieczywa w folię termokurczliwą jest ono podawane z pakowaczki do współpracującej z nią
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ubytek masy pieczywa powstający w czasie magazynowania określa się terminem
Poprawnie
Niepoprawnie