Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
100 kg mąki żytniej razowej typ 2000 zawiera popiół w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Materiałem pomocniczym, stosowanym do produkcji chleba pszennego tostowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który dodatek stosowany do produkcji pieczywa jest ważnym źródłem białka roślinnego i charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą niż białka zbóż?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Cechą organoleptyczną dyskwalifikującą masło jako surowiec do produkcji piekarskiej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Mąkę, która charakteryzuje się mocno wyczuwalnym zapachem stęchlizny oraz gorzkawym smakiem, należy w piekarni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Mąka w workach dostarczona do magazynu piekarni powinna być ułożona
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W suchym pomieszczeniu magazynowym o temperaturze 18°C należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Urządzeniem kontrolno-pomiarowym stosowanym w piekarni do odczytywania wilgotności powietrza w magazynach surowców suchych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do rozładowania mąki transportowanej luzem z cysterny do silosów należy zastosować transport
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Magazynier odbierający cukier z hurtowni do magazynu piekarni wypełnienia dokument
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W zakładzie piekarskim zużywa się dziennie 10 kg margaryny do produkcji bułek maślanych oraz 6 kg do produkcji rogali. Ile margaryny należy zamówić, aby zapewnić jej zapas na pięć dni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Dezynfekcję powierzchni produkcyjnych i magazynowych przeprowadza się w celu wyeliminowania zagrożenia zdrowotnego żywności, spowodowanego obecnością
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do pieczywa pszennego wyborowego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono bułki pszenne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Metodę trójfazową sporządzania ciasta pszennego zaleca się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli, określ średnią wydajność chleba w bochenkach o masie jednostkowej 1,5 kg fermentującego w formach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który zestaw surowców należy wykorzystać do produkcji ciasta na chałki zdobne?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który typ mąki pszennej, należy zastosować do produkcji chleba graham?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Przygotowując sól kuchenną do produkcji ciasta mieszanego należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Margarynę stosowaną do sporządzenia ciasta pszennego należy upłynnić przez podgrzanie w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W pięciofazowej metodzie wytwarzania ciasta żytniego, półkwas należy przerobić na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Która z metod prowadzenia ciast żytnich pozwala na uzyskanie najlepiej ukwaszonego ciasta, zwięzłego miękiszu i wysokich walorów smakowo-zapachowych gotowego pieczywa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Temperatura ciasta pszennego w prowadzeniu jednofazowym na ciepło powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Które parametry dotyczą fermentacji kwasu w metodzie pięciofazowej prowadzenia ciast żytnich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Dojrzały kwas charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Kształtując ręcznie bułki poznańskie należy odważone kęsy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do dzielenia ciasta i formowania kęsów na bułki małgorzatki należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który zestaw urządzeń należy zastosować przy mechanicznym formowaniu chleba podłużnego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W jaki sposób powinien postąpić pracownik, jeżeli w komorze rozrostu końcowego stwierdził nadmierne obsuszenie powierzchni uformowanych kęsów ciasta na bułki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przed wsadzeniem do pieca kęsów ciasta, aby zapobiec deformacjom skórki należy poddać je
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który opis charakteryzuje fazę przerostu fermentującego kęsa ciasta na deskach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zabiegiem technologicznym, przeprowadzanym bezpośrednio przed wypiekiem bułek maślanych, mającym na celu uzyskanie błyszczącej, ładnie wybarwionej skórki jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Piec 3-komorowy, w którym dwie dolne komory ogrzewane są rurami grzejnymi, a komora górna kanałem spalinowym, zaliczany jest do pieców
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W drugiej fazie wypieku pieczywa następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ocena organoleptyczna pieczywa polega na ocenie: skórki, zapachu, smaku oraz sprawdzeniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Jedną z przyczyn odstawania skórki od miękiszu chleba jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Nierównomierna porowatość po przekrojeniu pieczywa jest wadą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
System pakowania wyrobów piekarskich polegający na wymianie powietrza w opakowaniu na mieszaninę azotu i dwutlenku węgla to pakowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Najlepszymi warunkami do przechowywania gotowego pieczywa są pomieszczenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Procesem zachodzącym w przechowywanym pieczywie, powodującym między innymi twardość i kruchość miękiszu oraz utratę połysku skórki jest
Poprawnie
Niepoprawnie