Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Ziarno którego zboża jest przedstawione na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Tłuszczem pochodzenia roślinnego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych dodatków piekarskich nosi nazwę chlorku sodu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Bezpośrednio po dostarczeniu do magazynu świeżych drożdży prasowanych magazynier przeprowadza ocenę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W ciągu 1 tygodnia piekarnia przyjmuje do magazynu 1,2 tony mąki. Ile kilogramów mąki przyjmie w ciągu 5 tygodni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ocena organoleptyczna surowców piekarskich polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kwaśna śmietana z widocznymi śladami pleśni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Którą cechą powinny charakteryzować się dobrej jakości sery podpuszczkowe twarde przeznaczone do posypywania kęsów ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej surowiec określono jako zjełczały. Ocena ta dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do surowców, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej, należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Surowcem o najdłuższym terminie przydatności do spożycia spośród podanych, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Owoskop stosowany jest do oceny świeżości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zmiany mikrobiologiczne w przechowywanych surowcach piekarskich wywołują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zabieg deratyzacji zwalcza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Który wyrób piekarski przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Wyrobem piekarskim półcukierniczym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego na chałki zdobne zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na jaja w przypadku użycia do produkcji 500 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do produkcji pieczywa tostowego należy użyć mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Standaryzacja mąki zapewnia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zawiesinę drożdży i wody nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Z których składników należy skorzystać, przygotowując rozczyn do produkcji bułek wyborowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ciasto żytnie o najwyższej jakości uzyska się, prowadząc proces metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Prowadzenie ciasta pszennego polegające na wytworzeniu podmłody, a następnie ciasta właściwego, jest metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jaka będzie wydajność rozczynu, jeżeli na 100 kg mąki zużyto 75 litrów wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Precle formuje się z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do podgrzewania i odmierzania wody w ciastowni stosuje się urządzenie nazywane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Dodanie do ciasta glutenu witalnego wpływa na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Naważka ciasta to waga kęsa bezpośrednio
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które czynniki mają wpływ na czas rozrostu końcowego uformowanych kęsów ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Rozrost końcowy bułek kajzerek w komorze fermentacyjnej powinien odbywać się w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Poprzez nacisk palcem wyrośniętych kęsów ciasta sprawdza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zastosowanie procesu mrożenia półproduktów piekarskich przed wypiekiem określa się jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Chałki zdobne przed wypiekiem posypuje się kruszonką, sporządzoną z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Piec piekarski z nieruchomym trzonem wypiekowym to piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podczas wypieku uformowanych kęsów ciasta białka mąki ulegają denaturacji w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wypiek 120 sztuk pieczywa drobnego w piecu modułowym trwa 15 minut. Ile sztuk pieczywa można wypiec w ciągu 1 godziny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
100 g pieczywa zawiera 8 g białka, 2 g tłuszczu i 45 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 150 g pieczywa, wiedząc, że 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Wadą wewnętrzną pieczywa jest wada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Z której odmiany mąki wyprodukowano pieczywo, na opakowaniu którego widnieje informacja „chleb orkiszowy”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku służy do
Poprawnie
Niepoprawnie