Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który tłuszcz otrzymuje się przez wytopienie z tkanki tłuszczowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Materiałem pomocniczym stosowanym do produkcji chleba żytniego razowego na miodzie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Którą przyprawę przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Która cecha organoleptyczna dyskwalifikuje masło jako surowiec do produkcji piekarskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Mąka pobrana z magazynu charakteryzuje się mocno wyczuwalnym zapachem stęchlizny oraz gorzkawym smakiem. Mąka ta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W magazynie surowców piekarskich worki z cukrem powinny być ułożone
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W suchym pomieszczeniu magazynowym o temperaturze 18°C przechowuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które przyrządy kontrolno-pomiarowe używane są w magazynach surowców sypkich w piekarni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do pionowego transportu mąki luzem stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przyjmując do magazynu surowce od dostawcy, magazynier powinien wypełnić dokument
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W zakładzie piekarskim zużywa się dziennie 5 kg masła do produkcji bułek maślanych oraz 4 kg do produkcji rogali. Ile kilogramów masła należy zamówić, aby zapewnić jego zapas na 3 dni produkcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Dezynfekcję powierzchni produkcyjnych i magazynowych przeprowadza się w celu wyeliminowania zagrożenia zdrowotnego żywności, spowodowanego obecnością
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do pieczywa pszennego zwykłego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Które bułki pszenne przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Które pieczywo pszenne sporządza się metodą trójfazową?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z Receptury na chleb żytni razowy zamieszczony w tabeli określ, jaka jest średnia wydajność chleba w bochenkach o masie jednostkowej 1,0 kg, fermentujących na deskach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Skrobia kukurydziana jest podstawowym surowcem stosowanym do produkcji chleba
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do produkcji chleba żytniego jasnego należy użyć mąki żytniej typ
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W celu przedłużenia świeżości chleba, zwiększenia jego objętości i poprawy jakości miękiszu, należy podczas wytwarzania ciasta na chleb litewski część mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wodę używaną do sporządzania mleczka drożdżowego można maksymalnie ogrzać do temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W pięciofazowej metodzie wytwarzania ciasta żytniego z zaczątku otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ciasto pszenne na bagietki francuskie prowadzi się metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Temperatura podmłody w ciepłym prowadzeniu fermentacji metodą pośrednią powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Zdobienie ciasta pszennego polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ciasto żytnie prowadzone metodą pięciofazową powinno charakteryzować się zapachem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Przy formowaniu rogalików zaokrąglone kęsy ciasta poddaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Dzielarko-zaokrąglarkę należy zastosować do dzielenia ciasta i formowania kęsów na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wywrotnica w piekarni przemysłowej służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przy rozroście końcowym kęsów ciasta żytniego, gdy produkcja przebiega bez zakłóceń, temperatura w komorze rozrostowej powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który zabieg należy zastosować bezpośrednio przed wypiekiem, aby zapobiec deformacjom chleba wypiekanego w formach z kęsów ciasta o niepełnym rozroście?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który opis charakteryzuje fazę słabego rozrostu uformowanego kęsa ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zabiegiem technologicznym przeprowadzanym bezpośrednio przed wypiekiem chałek tureckich, mającym na celu uzyskanie błyszczącej, ładnie wybarwionej skórki, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do prowadzenia wypieku pieczywa na wózkach rozrostowych stosuje się piece
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W pierwszej fazie wypieku chleba
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ocena organoleptyczna gotowego pieczywa polega na ocenie jego kształtu, zapachu, smaku oraz sprawdzeniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Jedną z przyczyn uzyskania pieczywa charakteryzującego się jasną, grubą i twardą skórką jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przygotowanie wypieczonego chleba do krojenia polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
System pakowania wyrobów piekarskich polegający na wymianie powietrza w opakowaniu na mieszaninę azotu i dwutlenku węgla to pakowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Bułki poznańskie przygotowane do wysyłki należy przechowywać w plastikowych pojemnikach ustawionych na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Proces zachodzący w przechowywanym pieczywie, powodujący między innymi twardość i kruchość miękiszu oraz utratę połysku skórki, to
Poprawnie
Niepoprawnie