Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w ramce, wskaż surowce do produkcji mięsa mielonego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ czas przechowywania smalcu wyborowego w opakowaniu pergaminowym w temperaturze +4 ÷ -2°C i wilgotności względnej 75 ÷ 80%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W karkówce baraniej występują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Głównymi mięśniami biodrówki wieprzowej są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W goleni przedniej (prędze) wyróżnia się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Dolna część partii piersiowej z okrywą tłuszczową, odcięta od ćwierćtuszy wołowej przedniej od góry – od dolnej części kostnej pierwszego żebra do dolnej części kostnej ósmego żebra, od dołu – po linii podziału na półtusze to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W linii rozbiorowej do usuwania błon z mięśni szynki i polędwicy wołowej stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które urządzenie w linii rozbiorowej wieprzowiny należy zastosować do formowania i wyrównywania słoniny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Element półtuszy wieprzowej odcięty od przodu po linii odcięcia głowy, od tyłu po linii oddzielenia schabu, od dołu wzdłuż trzonów kręgów szyjnych i dalej, przecinając żebra, równolegle do kręgów piersiowych, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Z mostka ułożonego częścią zewnętrzną na stanowisku roboczym wycina się najpierw zakończenia przyczepów mięśni między chrząstkowymi zakończeniami żeber, a następnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wykrawanie którego elementu półtuszy wieprzowej na mięso drobne polega na oddzieleniu części kostnych i chrzęstnych żeber oraz mostka od tkanki mięsno-tłuszczowej, doczyszczeniu kości i sklasyfikowaniu otrzymanego mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż, do której klasy jakościowej należy zaklasyfikować mięso drobne pochodzące z wykrawania boczku bez żeberek z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 35,0% tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Które cechy charakteryzują mięso drobne wołowe klasy III?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Średni wskaźnik uzysku szyi w stosunku do masy tuszy cielęcej waha się w granicach 1,40 ÷ 1,80%. Ile kg szyi otrzyma się z rozbioru 200 kg tuszy baraniej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wskaźnik uzysku mięsa klasy I z wykrawania karkówki wołowej wynosi 12,2%. Ile mięsa klasy I otrzyma się z wykrawania 50 kg tego elementu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ czas przechowywania podrobów w opakowaniach w temperaturze -20°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ optymalną wilgotność względną powietrza podczas przechowywania baraniny w tuszach.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Mięso odkostnione w blokach nie powinno być zamrażane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Czynnikiem chłodniczym wewnątrz płyt aparatu kontaktowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Mięsa wieprzowego w półtuszach nie można rozmrażać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ubytek masy przechowywanego mięsa mrożonego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
W czasie przechowywania mięsa mrożonego następuje utlenianie mioglobiny do metmioglobiny oraz częściowe zagęszczenie barwników mięsa, co powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego stwierdzono jego jełki zapach i smak, spowodowany rozkładem tłuszczów do aldehydów, ketonów i kwasów, co
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Którą maszynę/urządzenie nieprawidłowo dobrano do operacji konfekcjonowania mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Podczas konfekcjonowania przygotowane w krajalnicy plastry mięsa bez kości są pakowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile wynoszą straty powstałe podczas porcjowania 200 kg polędwicy w plastry, jeżeli po skrojeniu wędliny zebrano 1,50 kg odpadów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z fragmentu schematu produkcji salcesonu włoskiego, wskaż surowce, z których po obróbce technologicznej uzyskuje się mięso do produkcji salcesonu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W tabeli przedstawiono recepturę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wątrobę do produkcji kiszki wątrobianej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Operację parzenia kaszy jęczmiennej lub gryczanej podczas produkcji wędlin podrobowych należy przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W linii produkcji konserw KS urządzeniem do obróbki termicznej gotowego produktu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Wymienione w kolejności czynności: dobór surowców, rozdrabnianie, kutrowanie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, studzenie, powtórne wędzenie, suszenie, należy wykonać w produkcji kiełbasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
We fragmencie schematu technologicznego produkcji baleronu wędzonego metodą przemysłową znakiem zapytania oznaczono etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile surowców należy przygotować do wyprodukowania 500 kg kiszki kaszanej wyborowej gryczanej przy wydajności produkcji 125 ÷ 130%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Badania fizyczne konserw dotyczą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W czasie oceny organoleptycznej wędzonki parzonej stwierdzono na przekroju różowo-czerwoną barwę z szarymi plamami. Świadczy to o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Dane techniczne którego urządzenia przygotowującego mięso do dystrybucji przedstawiono w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Którego przenośnika dotyczy przedstawiony opis?
Urządzenie służy do przemieszczania opakowań zbiorczych w kierunku poziomym, ruch ładunku odbywa się po obracających się elementach ustawionych równolegle.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Smalec w obrocie detalicznym należy przechowywać w temperaturze około
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz ile sztuk palet pozostało w magazynie na koniec roboczego tygodnia pracy.
Poprawnie
Niepoprawnie