Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Znak kontroli weterynaryjnej dla mięsa niezdatnego do spożycia ma kształt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które kości należą do ćwierćtuszy wołowej przedniej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które mięśnie występują w łopatce wieprzowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W rozbiorze półtuszy wieprzowej schab odcina się od przodu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W której fazie rozbioru zmechanizowanego półtusz wieprzowych można uzyskać schab z kością, biodrówkę, część płata słoniny oraz boczek z żeberkami połączony z pachwiną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W linii rozbiorowej półtusz wieprzowych, urządzenie wykonane ze stali niekorodującej, z ruchomym blatem i krawędzią boczną, pozwalające na dokładne cięcia, np. schabu lub karkówki na porcje, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Przy rozbiorze zasadniczym półtuszy cielęcej otrzymuje się między innymi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który element zasadniczy półtuszy wieprzowej odcina się od przodu po linii odcięcia biodrówki tj. pomiędzy 1 i 2 kręgiem kości krzyżowej oraz po linii odcięcia pachwiny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas wykrawania antrykotu wołowego w pierwszej kolejności odcina się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mięso drobne wołowe, chude i nieścięgniste należy do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Mięso drobne wieprzowe zaliczone do klasy III powinno być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile kg biodrówki uzyskuje się z rozbioru 500 kg półtuszy wieprzowej, jeżeli średni wskaźnik uzysku tego elementu wynosi 1,8%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, czas przechowywania półtuszy wieprzowej po częściowym rozbiorze w temperaturze minus 20°C wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Która z metod wychładzania mięsa daje najmniejsze ubytki masy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do zamrażania tusz cielęcych stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W celu otrzymania z zamrożonych tusz i półtusz mięsa najwyższej jakości, należy tak dobrać czas rozmrażania, aby był
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Tłuszcz zawarty w mięsie podczas zamrażania może ulegać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Duży wyciek soków komórkowych podczas rozmrażania mięsa powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Pracownik obsługujący urządzenie do konfekcjonowania mięsa ma obowiązek noszenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podczas pakowania próżniowego mięsa należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do zakładu złożono zamówienie na przygotowanie 1500 porcji karczku zapakowanego próżniowo, po 750 g każda. Ile kg karczku należy dostarczyć do magazynu, aby zrealizować to zamówienie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Korzystając z przedstawionej w tabeli receptury, oblicz ile kg mięsa wieprzowego peklowanego klasy I należy przygotować do wyprodukowania 350 kg gotowego wyrobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Zgodnie z normą technologiczną wartość pH peklowanego baleronu powinna wynosić 5,7÷5,8, czas peklowania 6÷8 dni, a stężenie solanki 16,4÷18,5%. Która partia tego baleronu spełnia wymagania normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Które surowce należy zastosować do produkcji salcesonu włoskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do produkcji gulaszu angielskiego – konserwy sterylizowanej o wsadzie 340 gramów masy mięsnej, należy użyć puszki formatu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do parzenia 100 kg kaszy gryczanej przy produkcji kaszanki, należy przygotować rosół w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Przygotowanie kiełbaśnic do produkcji kiełbasy białej surowej polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W produkcji kiszki pasztetowej w celu uzyskania mazistej konsystencji wątroby należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Proces wytopu tłuszczu metodą okresową mokrą przeprowadza się w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podczas produkcji parówek po doborze surowców podstawowych, rozdrabnianiu i mieszaniu kolejno występują:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podczas obsługi autoklawu ciśnieniowego wielkość ciśnienia odczytuje się na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jaką temperaturę należy ustawić na pulpicie sterowniczym komory wędzarniczej, aby przeprowadzić wędzenie ciepłe baleronu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jaka jest wydajność, jeżeli na wyprodukowanie 242 kilogramów szynki gotowanej zużyto 220 kilogramów surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile należy przygotować mięsa wieprzowego kl. I do wyprodukowania 460 kg kiełbasy rzeszowskiej, jeżeli na 100 kg kiełbasy zużywa się 45 kg tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Badanie fizyczne konserwy polędwicy pasteryzowanej dotyczy, między innymi, oceny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W zamieszczonej tabeli przedstawiono wymagania normy i wyniki badań kontroli jakości mielonki wysokowydajnej. Która partia wyprodukowanej mielonki spełnia wymagania normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Bombaż mikrobiologiczny konserwy KS powstaje w wyniku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do transportu poziomego o ruchu ciągłym w hali rozbioru stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Temperatura przechowywania w chłodniach smalcu klasy I pakowanego w folię powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W magazynie znajduje się 58 pojemników plastikowych, w które pakuje się po 12 kg wędlin w każdy. Ile pojemników zostanie w magazynie, jeżeli do dystrybucji należy przygotować 60 kg kiełbasy krakowskiej i 108 kg kiełbasy śląskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie