Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2023
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zgodnie z fragmentem rozporządzenia zamieszczonym w tabeli, temperatura na hali rozbioru mięsa powinna być nie wyższa niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W skład szynki wieprzowej bez golonki i ogona wchodzą: kości miednicy, kość udowa z rzepką, 1/3 kości goleniowych oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które mięśnie występują w karkówce wieprzowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W półtuszy cielęcej, górkę odcina się od przodu po linii oddzielenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W pierwszej fazie rozbioru niezmechanizowanego półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do odzyskiwania resztek mięsa pozostającego na kościach, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W wyniku podziału zasadniczego ćwierćtuszy wołowej przedniej, uzyskuje się następujące elementy zasadnicze:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który element półtuszy wieprzowej jest odcięty od przodu po linii odcięcia głowy i od tyłu od góry po linii płata słoninowego i łopatki, a od dołu po linii podziału tuszy na półtusze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas wykrawania karkówki cielęcej po wycięciu chrząstki łopatkowej w pierwszej kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mięso cielęce krwawe ze ścięgnami i węzłami chłonnymi należy do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Mięso drobne wołowe zaliczane do klasy II jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile łopatki uzyska się z rozbioru 300 kg półtuszy wieprzowej, jeżeli średni wskaźnik uzysku tego elementu wynosi 12,5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile karkówki należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 100 kg obrobionego karczku na wędzonkę, jeżeli wskaźnik uzysku z rozbioru uzupełniającego wynosi 53,5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Które parametry kontroluje się w chłodni składowej podczas przechowywania mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do zamrażania podrobów w blokach należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Optymalne efekty rozmrażania elementów mięsnych małych uzyskuje się w wyniku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podczas zamrażania półtusz wieprzowych, białka zawarte w mięsie ulegają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Oparzelinę mrozową w mięsie zamrożonym można rozpoznać po powstaniu na powierzchni mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W linii do produkcji mięsa mielonego, konfekcjonowanego urządzenia zestawia się w następującej kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Pakowanie mięsa w systemie MAP polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do magazynu mięsa przyjęto 32 półtusze wieprzowe po 40 kg każda oraz 25 półtusz wieprzowych po 35 kg każda. Ile mięsa wieprzowego w półtuszach dostarczono łącznie do magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile mięsa wieprzowego peklowanego klasy II należy przygotować do wyprodukowania 250 kg kiełbasy rzeszowskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który rodzaj normy (wg PN-EN 45029:2000) należy zastosować w celu określenia wymagań, jakie powinny być spełnione przez wyrób lub grupę wyrobów w celu zapewnienia ich funkcjonalności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do produkcji polędwicy sopockiej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Solanka peklująca używana w metodzie tradycyjnej, oprócz wody i soli powinna zawierać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Którą operację należy zastosować, aby przygotować tłuszcz drobny do produkcji wędlin podrobowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W produkcji wędzonek do plastyfikacji mięsa, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które urządzenie, w linii produkcji parówek, należy zastosować do dokładnego rozdrobnienia składników farszu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W produkcji kiełbasy krakowskiej operację napełniania osłonek, przeprowadza się po etapie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Której operacji nie stosuje się w produkcji kiełbasy polskiej wędzonej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zgodnie z przepisami bhp przy obsłudze kutra należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Temperaturę z którego zakresu, należy ustawić na termometrze autoklawu podczas sterylizacji konserwy mięsnej, aby otrzymać produkt dobrej jakości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W produkcji kiszki wątrobowej faza produkcyjna – wykończenie polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Jaka będzie wydajność produkcji kiszki pasztetowej, jeżeli do wyprodukowania 162 kilogramów kiszki pobrano 150 kilogramów surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ile boczku surowego potrzeba do wyprodukowania 144 kg boczku wędzonego, jeżeli wydajność wynosi 96%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Badanie chemiczne baleronu wędzonego dotyczy ocen
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przechowywanie wędzonek dłużej niż 5 dni w magazynie o temperaturze powyżej 6°C i wilgotności większej niż 85% powietrza może spowodować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do załadunku kutra masą mięsną należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli określ czas przechowywania mięsa drobnego wieprzowego przy temperaturze -20°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przyjęcie gotowych wyrobów do magazynu wymaga wypełnienia dokumentu
Poprawnie
Niepoprawnie