Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zakupiono 4000 kg bydła. Uzyskano 2000 kg masy poubojowej ciepłej. Ile wynosił wskaźnik wydajności rzeźnej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wskaźnik uzysku sadła z uboju trzody chlewnej wynosi 2%. Ile kilogramów sadła uzyska się z rozbioru tuszy wieprzowej o masie 120 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na rysunku numerem 12 oznaczono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Element ćwierćtuszy wołowej przedniej, zawierający pięć przepołowionych kręgów szyjnych, oddzielony od przodu linią odcięcia szyi, od tyłu linią odcięcia rozbratla, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Granice oddzielenia płata słoninowego od półtuszy wyznaczają linie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Na linii rozbioru tuszy wieprzowej w celu wykonania dwóch nacięć do oddzielenia szynki i biodrówki należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W rozbiorze uzupełniającym schabu otrzymano mięso bez kości – mięsień biodrowo-udowy, z którego usunięto tłuszcz i ewentualne strzępy mięsa. Jest to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W celu uzyskania zwiększonej wydajności mięsa klasy I, podczas wykrawania należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Mięso wieprzowe o barwie różowej, chude, z przetłuszczeniem międzymięśniowym do 1 mm, bez tłuszczu zewnętrznego, bez przekrwienia, nie ścięgniste i bez gruczołów, należy zaliczyć do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Oblicz ilość asortymentów mięsa bez kości z rozbioru 1000 kg tusz cielęcych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile miesięcy wynosi maksymalny okres przechowywania mięsa wieprzowego w temperaturze -18°C ?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż, które z wymienionych w tabeli warunków magazynowania mięsa w chłodni są zgodne z normami chłodzenia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W celu wychłodzenia półtusz wieprzowych należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Płuca, wątrobę, nerki należy poddać mrożeniu w blokach w zamrażarce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na podstawie danych w tabeli wskaż, ile ton półtusz wieprzowych można załadować na 50 metrach bieżącego toru w chłodni.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W praktyce przemysłowej mięso mrożone w blokach magazynowane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Aparatowy odczytał w chłodni temperaturę powietrza, jego wilgotność względną i prędkość. W którym wierszu znajduje się zapis dokonany przez aparatowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Mięso mrożone kierowane do produkcji wędlin należy rozmrażać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Rozmrażanie półtusz i ćwierćtusz wołowych, aby unikać dużych wycieków soku komórkowego, należy przeprowadzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Mięso charakteryzuje się ciemną barwą tkanki mięsnej, czerwonym odcieniem tkanki tłuszczowej, nieco gąbczastą powierzchnią. Jest to opis mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Konsystencja ćwierćtuszy jest twarda, podczas uderzenia wydaje metaliczny dźwięk, barwa brunatnoczerwona, tłuszcz kruchy, łamliwy o barwie jasnożółtej. Opis charakterystyczny jest dla mięsa z bydła
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Plasterkownica wykonuje 200 cięć/min, grubość cięcia wynosi 5 mm. Baton o długości 1000 mm zostanie pokrojony w ciągu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do pakowania próżniowego tusz drobiowych w urządzeniu typu CRYOVAC należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Mięso mielone, aby miało lepszą ochronę jakości, dobry wygląd oraz dłuższy okres trwałości, należy zapakować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Z magazynu wydano 50 pojemników po 20 kg kiełbasy grubo rozdrobnionej, 30 pojemników po 25 kg batonów szynki i 20 kartonów po 20 kg kabanosów. De kilogramów produktów zostało wydanych z magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile kilogramów mięsa z głów wieprzowych, skórek wieprzowych i smalcu należy pobrać z magazynu do produkcji 1 tony konserw sterylizowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W celu poprawy tekstury, soczystości wędlin, skrócenia czasu zestalania galaret, wyeliminowania wycieku termicznego, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zamienniki białkowe stosowane do produkcji kiełbas popularnych zalicza się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Surowce podstawowe przeznaczone do produkcji parówek należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W urządzeniu przedstawionym na rysunku można przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wskaż operacje technologiczne, które należy przeprowadzić podczas produkcji kiełbasy surowej z surowca peklowanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Pojemność bębna masownicy wynosi 2000 kg. Wsad stanowi 40% pojemności bębna. Ile kilogramów mięsa należy wprowadzić do bębna?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Surowce używane do produkcji wędlin podrobowych należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wyprodukowano 2600 kg kiszki kaszanej wyborowej. Masa użytych składników wynosiła 2000 kg. Jaka była wydajność gotowego produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Losowo wybrane konserwy poddano badaniu w próbie termostatowej. Stwierdzono ujemny wynik badania, czyli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Podczas badania konserwy wciśnięto denko, które odbiło się z powrotem. Wadę określono jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile sztuk tacek potrzeba do zapakowania 500 kg mięsa mielonego, jeżeli masa mięsa w jednej tacce wynosi 250 gramów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do transportu skrzyniopalet należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Które z warunków przechowywania tłuszczu w opakowaniu zbiorczym mają istotny wpływ na jego jakość po wytopie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na 10 paletach znajdowało się 36 opakowań zbiorczych po 20 kilogramów przetworów mięsnych. Ile kilogramów przetworów mięsnych wydano z magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie