Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W czasie rozbioru, zgodnie z PN, szczególną uwagę należy zwrócić na usunięcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Podział półtusz wieprzowych na części stanowiące całość anatomiczną z uwzględnieniem budowy anatomicznej i przeznaczenia to rozbiór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do części uzyskiwanej w trakcie rozbioru zasadniczego półtuszy cielęcej tylnej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Podczas wykrawania szynki otrzymuje się mięso, tłuszcz i kości, wśród których jest kość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Część lędźwiowa półtuszy baraniej bez nerek i łoju okołonerkowego odcięta od przodu po linii odcięcia antrykotu, a od tyłu po linii odcięcia udźca, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W trakcie rozbioru zasadniczego z ćwierćtuszy przedniej wołowej otrzymuje się następujące elementy zasadnicze:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Słonina, schab, żeberka, boczek z żeberkami, biodrówka i pachwina pochodzące z rozbioru stanowią część zasadniczą półtuszy wieprzowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Podczas wykrawania schabu, po usunięciu z powierzchni zewnętrznej warstwy tłuszczu zewnętrznego i odcięciu mięśnia od kręgów piersiowego i lędźwiowego, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż klasy jakościowe mięsa drobnego wieprzowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mięso wołowe tłuste z niewielką ilością ścięgien, zawierające 14,3% białka oraz 44,7% wody należy zakwalifikować do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na czas chłodzenia półtusz wieprzowych, poza warunkami fizjologicznymi (typu: grubość okrywy tłuszczowej), wpływa głównie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W urządzeniach chłodniczych stosowanych w chłodnictwie stosuje się gazowe czynniki chłodnicze. Jest to najczęściej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W komorze chłodniczej urządzenia chłodniczego z obiegiem otwartym znajduje się tylko
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Pomieszczenie w kształcie prostokąta wyposażone w zespoły parowników umieszczone dookoła ścian i na sufitach, chłodnicę powietrzną dużej mocy oraz w urządzenia do zawieszania i układania mięsa, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Czas rozmrażania mięsa można skrócić poprzez zastosowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Podczas rozmrażania mięsa powstają ubytki z powodu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Powodem zmian histologicznych mięsa mrożonego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Denaturacja białek podczas mrożenia mięsa jest efektem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wskaż obowiązującą zależność wielkości ubytków mięsa od temperatury chłodzenia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do cięcia i porcjowania elementów mięsnych przeznaczonych do handlu należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Kuter należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wskaż urządzenia do obróbki termicznej wędlin.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować do pasteryzacji i sterylizacji konserw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Wszystkie metody wytopu tłuszczu wymagają zastosowania surowca, który wcześniej należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzeniem przedstawionym na rysunku, stosowanym w obróbce mechanicznej surowców, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Tłuszcz rafinowany to tłuszcz uzyskany ze smalcu lub łoju topionego, poddany rafinacji w celu oddzielenia zanieczyszczeń mechanicznych oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W utrwalaniu mięsa i przetworów stosowane są: suszenie, obgotowywanie, parzenie, smażenie, pieczenie, pasteryzacja, chłodzenie, zamrażanie. Jakie to metody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Osłonki: kątnice bydlęce, pęcherze, siatki kurczliwe i niekurczliwe oraz przędza lub szpagat, to materiały pomocnicze stosowane w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W produkcji kiełbasy białej parzonej po operacji nadziewania osłonek następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W cyklu technologicznym produkcji kiełbasy białej średnio rozdrobnionej, nie występują takie fazy produkcyjne jak:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które surowce należy zastosować do produkcji kiszki wątrobianej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jak należy przygotować jelita wieprzowe do produkcji kiełbas?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wydajność gotowego produktu jest zawsze mniejsza od masy surowców użytych do produkcji w przypadku kiełbas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wędzonki parzone w środowisku wodnym lub parowym mają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wątrobiance i salcesonie należy do kontroli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Każdą wyprodukowaną partię wędlin bada się organoleptycznie, określając
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na czym polega metoda BDF stosowana w konfekcjonowaniu mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W obsłudze plasterkownicy regulowanie wielkości plastrów wędlin prowadzi się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Autooksydacja tłuszczów zachodzi podczas magazynowania surowców mięsno-tłuszczowych głównie w pomieszczeniach, w których jest
Poprawnie
Niepoprawnie