Kwalifikacja SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
styczeń 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.16 – styczeń 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Ryby mrożone należy magazynować w temperaturze około
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wraz ze wzrostem temperatury w magazynie wilgotność względna powietrza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania brakujący etap produkcji kaszy jęczmiennej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Wskaż obowiązującą kolejność etapów produkcji oleju rzepakowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Przedstawiony fragment schematu technologicznego dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Podstawowymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji marcepanu są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Podpuszczka jest stosowana podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który dodatek technologiczny stosuje się w produkcji konserw owocowych w celu zapobiegania ciemnieniu surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Kupażowanie to proces stosowany podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Który proces technologiczny należy zastosować, aby wyprodukować chrupki kukurydziane?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który proces technologiczny prowadzi się w temperaturze 160÷180°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W procesie produkcji kefiru zachodzi fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat pracy urządzenia, w którym ziarno zbóż poddawane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Masownica stanowi wyposażenie linii technologicznej do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Aby rozdzielić składniki mieszaniny różniące się temperaturą wrzenia, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do suszenia masy jajowej należy zastosować suszarkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Składnikiem mieszanki peklującej powodującej utrwalenie mięsa i jego barwy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Która metoda utrwalania warzyw gwarantuje najdłuższą trwałość?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wskaż produkt uboczny powstający podczas produkcji w zakładach przemysłu olejarskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Wytłoki z jabłek mogą być surowcem do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Zgodnie z procedurami HACCP za bezpośrednią kontrolę parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wskaż sposób monitorowania CCP na obecność okruchów szkła w dżemie truskawkowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ, które parametry sterylizacji są podstawą do podjęcia działań korygujących.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Za pomocą zgłębnika pobiera się próbkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Sprzęt laboratoryjny przedstawiony na ilustracji służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do mineralizacji próbek żywności, przeznaczonych do oznaczania w nich zawartości makroelementów i mikroelementów, służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do oznaczenia kwasowości czynnej mleka należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przyrząd służący do pomiaru zawartości tłuszczu w produktach mlecznych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który odczynnik jest stosowany jako titrant w argentometrii do oznaczania zawartości chlorków w żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przedstawiony piktogram powinien znajdować się na opakowaniach odczynników
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
W celu przygotowania 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika należy odważyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Który odczynnik służy do kalibracji pehametru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Polarymetr służy do oznaczania zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ocena barwy napoju owocowego powinna być przeprowadzona
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wskaż węglowodan, którego nie można oznaczyć bezpośrednio w żywności metodą Bertranda.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile sztuk słoików należy użyć do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeżeli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile kg buraków cukrowych należy użyć do produkcji 100 kg cukru jeżeli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile kg ciastek kokosanek wyprodukuje zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli wydajność produkcji wynosi 90%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Odczynniki chemiczne zużyte podczas oznaczeń laboratoryjnych należy
Poprawnie
Niepoprawnie