Kwalifikacja R6 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
wrzesień 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- R.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Osobą odpowiedzialną za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w przedsiębiorstwie jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Mleko UHT otrzymuje się w wyniku
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Najbardziej dostępnym i tanim źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących środków kapitałowych finansowania działalności hurtowni jest kredyt
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Margaryna składa się w 80% z tłuszczów. Oblicz, ile należy przygotować tego surowca, aby wyprodukować 1 500 kg margaryny.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Mleko normalizowane to produkt o ustalonej i zagwarantowanej zawartości
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Metodą, która wykorzystuje do konserwacji fermentację mlekową, jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Okres składowania jaj w chłodni w temperaturze 0-1°C nie powinien przekraczać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przetwórstwo pierwotne zbóż polega na
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Sprawozdania finansowe za rok obrotowy sporządza się na dzień
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W bilansie po stronie pasywów należy zapisać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W bilansie źródłami finansowania majątku są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile wynosi stopa amortyzacji dla ciągnika o wartości 100 000 zł użytkowanego przez okres 8 lat?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Produktami, które mogą być spożywane w stanie nieprzetworzonym, są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Działalność produkcyjna polega na
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do spółek kapitałowych zalicza się spółkę
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Jaka będzie wartość niedoboru, jeżeli spis z natury wykazał różnice inwentaryzacyjne w magazynach I i II w porównaniu z ewidencją księgową przedstawione w tabeli?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Produktem ubocznym, powstającym w wyniku wytwarzania cukru z buraków cukrowych, są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Surowcami pomocniczymi dodawanymi do dżemu są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do rozdrabniania mięsa w masarni stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile wynosi dochód gospodarstwa rolniczego, jeżeli
– wartość produkcji – 100 000 zł,
– koszty bezpośrednie – 50 000 zł,
– koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile wynosi podstawa wyliczenia składki ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli wynagrodzenie brutto wynosi 3 000,00 zł, a składki na ubezpieczenie społeczne 411,30 zł?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Zadaniem kadry kierowniczej w przedsiębiorstwie jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Firma wprowadziła na rynek nowe opakowania produkowanych przez siebie napojów mlecznych. Takie działanie to strategia
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz wynagrodzenie brutto pracownika, jeżeli jego płaca zasadnicza wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny 20% płacy zasadniczej.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile wynosi składka na ubezpieczenie emerytalne finansowana przez pracownika i pracodawcę, którą należy odprowadzić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu zatrudnienia pracownika z wynagrodzeniem brutto 4 000,00 zł?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Dokumentem, który musi otrzymać każdy zwalniany pracownik, jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka dotyczącym żywności jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podstawowym procesem termicznym, dzięki któremu oddziela się spirytus od zacieru, jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Analiza zagrożeń i kontrola punktów krytycznych podczas produkcji i obrotu żywnością, stosowana w celu zapewnienia wysokiej jakości gotowego produktu, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Chleb żytni o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Cena mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe koszty wyprodukowania chleba 1,75 zł. Ile kosztuje produkcja bochenka chleba?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Najniższym stopniem uciążliwości pod względem obowiązków ewidencji księgowej i podatkowej charakteryzuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wytłaczanie oleju z nasion w sposób ciągły następuje przy użyciu prasy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Stwierdzony niedobór towarów w granicach norm i limitów to niedobór
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Prawo do dywidendy przysługuje posiadaczowi
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Największą bazą surowcową dla kwaszarni są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W przemyśle mleczarskim wirówki używa się do oddzielania
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile wynosi koszt produkcji 1 dt pszenicy przy założeniu, że plon z 1 ha to 40 dt, a koszty poniesione na produkcję są następujące:
– eksploatacja sprzętu – 450 zł,
– zakup nasion – 250 zł,
– nawożenie – 600 zł,
– zakup środków ochrony roślin – 250,00 zł,
– zbiór kombajnem zbożowym – 450,00 zł,
– zbiór słomy – 200,00 zł?- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie