Kwalifikacja T6 Sporządzanie potraw i napojów
styczeń 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.6 – styczeń 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Pączki kwiatowe są jadalną częścią
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Przyprawami uprawianymi w Polsce są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym drobiu jest najwięcej tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Czarny kawior pozyskiwany jest z ikry
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Fitoncydy występują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ocenę organoleptyczną żywności należy sprawdzać za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile dni maksymalnie można przechowywać świeże maliny w chłodni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Magazyn, w którym temperatura wynosi 0°C, a wilgotność względna jest około 60%, zapewnia optymalne warunki do przechowywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przemiany w przechowywanych owocach, które prowadzą do poprawy wyglądu, smaku i zapachu, są wynikiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do instrukcji GHP/GMP nie należy instrukcja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Połączenie dwóch metod utrwalania żywności: zamrażania i suszenia stosuje się podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Biologiczna metoda utrwalania ogórków polega na zastosowaniu fermentacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Podstawowym wyposażeniem magazynu produktów suchych są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wnętrze urządzeń chłodniczych po wcześniejszym odłączeniu od sieci elektrycznej należy myć wodą z dodatkiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Pomieszczenie przeznaczone do odpoczynku i spożywania posiłków dla pracowników kuchni powinno znajdować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Resztki talerzowe należy gromadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Potrawę wyprodukowana w systemie cook-chill po podgrzaniu do temperatury minimum 70°C należy wydać do konsumpcji w ciągu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Instrukcja higieny osobistej pracownika zobowiązuje kucharza do umycia rąk
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile zmielonej kawy potrzeba do sporządzenia 50 porcji naparu po 200 ml, jeżeli do sporządzenia 1 litra zużywa się 60 g kawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Czynnością obróbki wstępnej czystej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Posypanie powierzchni ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru jest sposobem zagęszczania przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Która czynność polega na stopniowym dodawaniu gorącego wywaru do śmietany, przed dodaniem jej do gorącej zupy lub sosu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Rolady należy sporządzać z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do spulchnienia sufletu należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zgodnie z zamieszczonym sposobem wykonania należy sporządzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile majonezu należy sporządzić według przedstawionego normatywu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W którym etapie obróbki technologicznej należy dodać sól do nasion fasoli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Czynnikiem przyspieszającym psucie się masła podczas jego przechowywania jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Aromatyczne związki Millarda powstają w mięsie podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt należy użyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Które urządzenie przedstawiono na zdjęciu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawione na rysunku oznaczenie umieszczone na naczyniach kuchennych, informuje o przystosowaniu tych naczyń do obróbki cieplnej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którą cechę mąki należy ocenić przez przesuwanie próbki między palcami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W przestawionym na ilustracji dzbanku należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców należy używać do porcjowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do której potrawy należy podawać przedstawiony na ilustracji wyrób kulinarny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W którym naczyniu szklanym należy podawać piwo?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Monitorowanie ciągłości łańcucha chłodniczego produktów mleczarskich podczas przyjmowania ich do magazynu ma na celu wyeliminowanie zagrożeń
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Temperatura wewnątrz smażonego kotleta wieprzowego powinna osiągnąć wartość nie mniejszą niż
Poprawnie
Niepoprawnie