Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
Informacja
Kwalifikacja T.15 – styczeń 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
 
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
- Udzielono odpowiedzi
 - Do sprawdzenia
 
- 
                        Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Żółć w organizmie człowieka produkowana jest przez
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla kobiety w wieku 20 lat i masie ciała 55 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zestaw obiadowy zaplanowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów to:
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Niepełnowartościowy zestaw śniadaniowy złożony z jajecznicy, pieczywa razowego, masła i kakao należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który produkt spożywczy nie jest zamiennikiem jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile kg chleba zastąpi 2 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamiany produktów 100 g kaszy zastępuje 135 g chleba?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej zawierającej w swoim składzie 20,7 g białka i 15,5 g tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Jeżeli 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to 1 porcja tej potrawy o masie 300 g dostarczy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczna 1 porcji klusek francuskich.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zamieszczone w ramce informacje odnoszą się do diety
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Nadmierne spożywanie przez człowieka węglowodanów prostych sprzyja rozwojowi
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Atest dopuszczenia tworzywa sztucznego do kontaktu z żywnością wydaje
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W zakładzie gastronomicznym zadania związane z realizacją planu zakupów produktów spożywczych, materiałów pomocniczych, drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Który pracownik w zakładzie gastronomicznym jest odpowiedzialny za zamawianie win, ich przechowywanie oraz doradzanie w zakresie doboru win do potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Wielkość próbek kontrolnych żywności powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na przyjęciu weselnym obowiązuje karta
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego na 10 porcji ziemniaków pieczonych oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji tej potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Ile wynosi zapotrzebowanie na surowiec niezbędny do sporządzenia 500 porcji purée z batatów, jeżeli masa jednej porcji tej potrawy wynosi 80 g, a odpadki poprodukcyjne stanowią 20% masy surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto uroczystego obiadu dla jednej osoby, jeżeli całkowity koszt przygotowania obiadu dla 15 osób wyniósł 240,00 zl i zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli cena zakupu przez zakład gastronomiczny 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75.00 zł, a marża gastronomiczna 200%
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Pracownicy stołówki płacąc 10,00 zł za zestaw obiadowy, którego cena w ofercie zakładu wynosi 12,50 zł, korzystają z rabatu w wysokości
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Podstawową usługą świadczoną przez zakłady gastronomiczne jest
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W planie działań public relations, do kształtowania wizerunku pizzerii, należy uwzględnić
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Personel kelnerski, aby zwiększyć zadowolenie gościa z pobytu w zakładzie gastronomicznym, powinien stosować sprzedaż
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który system obsługi pozwala gościom samodzielnie pobierać potrawy z bufetu, a kelnerom serwować przy stole dania i napoje z oferty?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Z lewej strony gościa kelner
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podczas obiadu zasiadanego zaplanowano podanie: wina czerwonego, wódki czystej, koniaku oraz wody. Które naczynia do napojów należy przygotować do nakrycia stołu do obiadu?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na przyjęcie wydawane przez gospodynię i gospodarza miejsce dla żony gościa honorowego należy zaplanować po stronie
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do dekoracji stołu bufetowego nie należy używać
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Podkład pod obrus, którego zadaniem jest tłumienie odgłosów ustawianych naczyń na stole, to
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Naczynie przedstawione na rysunku należy zastosować do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawiona na rysunku filiżanka, o pojemności 40 ml, służy do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie