Kwalifikacja T4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
Informacja
Kwalifikacja T.4 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
 
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
- Udzielono odpowiedzi
 - Do sprawdzenia
 
- 
                        Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Agar i karagen to substancje o właściwościach
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Zawartość tłuszczu mlecznego w maśle ekstra wynosi około
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Przyjmując do zakładu mrożoną masę jajową, pracownik stwierdził, że temperatura surowca wynosi -8°C. Zgodnie z procedurami w takim przypadku należy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którego parametru nie ocenia się organoleptycznie?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który zestaw cech powinien charakteryzować drożdże świeże?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który produkt spożywczy należy przechowywać w warunkach chłodniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Orzechy i migdały należy przechowywać w magazynach w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Higrometr to sprzęt kontrolno-pomiarowy, który jest wykorzystywany do pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji przyrząd służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W magazynie znajduje się 20 puszek brzoskwiń w syropie. Zawartość netto brzoskwiń w puszce wynosi 400 g. Jedna puszka brzoskwiń wystarcza na produkcję 2 blach sernika z brzoskwiniami. Ile puszek brzoskwiń pozostanie w magazynie po zrealizowaniu zamówienia na 16 blach tego ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Kokosanki sporządza się z następujących surowców:
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Proces zaparzania mąki stosuje się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Z pasków ciasta francuskiego o grubości około 3 mm i szerokości 2÷3 cm nawijanych spiralnie na specjalne foremki w kształcie ściętego stożka formuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej receptury na 1000 g gotowego wyrobu oblicz, ile mąki i spirytusu należy przygotować do sporządzenia 4 kg ciasta zbijanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Oblicz na podstawie receptury na 1000 g ciasta parzonego, ile sztuk jaj należy przygotować, aby wyprodukować 2,5 kg tego ciasta. Jedno jajo waży 50 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zgodnie z zasadami technologicznymi gęstość ciasta parzonego reguluje się przez
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Proces konszowania przeprowadza się podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do przygotowania ciasta parzonego stosuje się mąkę pszenną
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Masę grylażową otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Sporządzając krem russel, tłuszcz należy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Temperatura mleka stosowanego do produkcji ciasta drożdżowego powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Formierki wykrawające służą do formowania wyrobów z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do rozdrabniania orzechów w cukiernictwie wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zestaw urządzeń należy wykorzystać do produkcji strucli z makiem?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Podczas obsługi krystalizatora przed wlaniem do zbiornika syropu należy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji obsługi miesiarki planetarnej określ, którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej wypieku pierwszej porcji ciastek kruchych stwierdzono wyciekanie tłuszczu. Jak zapobiec powstawaniu tej wady?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który półprodukt wykorzystywany w cukiernictwie może być utrwalany żelatyną?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Technikę smażenia w głębokim tłuszczu należy zastosować przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W pierwszym etapie sporządzania kremów grzanych należy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Nieprzestrzeganie higieny w czasie produkcji i przechowywania kremu grzanego stwarza dla konsumentów zagrożenie zatrucia spowodowanego przez
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
W celu zniszczenia wegetatywnych form drobnoustrojów podczas produkcji lodów stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawione na ilustracji elementy dekoracyjne wykonane zostały
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do powlekania ciastek czekoladą lub glazurą służy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Połysk i gładką teksturę czekolady uzyskuje się po zastosowaniu procesu
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz, ile należy przygotować torebek do zapakowania 5 kg biszkoptów, jeżeli do jednej torebki pakuje się 250 g tych ciastek.
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile kartonów należy przygotować do zapakowania 32 kg krówek, jeżeli opakowania zawierające 200 g krówek pakuje się w kartony po 20 sztuk opakowań w jednym?
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Serniki na zimno z owocami świeżymi należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Układając wyroby cukiernicze w ladach i witrynach chłodniczych, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Chałwę należy magazynować w pomieszczeniach o temperaturze 6÷8°C przez maksymalnie
Poprawnie
Niepoprawnie