Kwalifikacja T16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Które ze zmian zachodzą w jaju podczas magazynowania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Określ zgodnie z technologią obowiązującą kolejność wybranych etapów produkcji piwa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Mąka żytnia typ 2000 wykorzystywana jest do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do produkcji kwasu cytrynowego na skalę przemysłową wykorzystuje się czyste kultury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, nie należy do żywności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W której metodzie rozdzielania składników żywności wykorzystywana jest siła odśrodkowa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które z wymienionych opakowań nie stanowi bariery dla wilgoci?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do peklowania mięsa drobnego, przeznaczonego do produkcji kiełbas, stosowana jest metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Podstawowym procesem, zachodzącym podczas produkcji kiszonych ogórków, jest fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W celu utwardzenia olejów roślinnych wykorzystywanych do produkcji margaryny należy przeprowadzić proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Procesem występującym bezpośrednio po defekacji surowego soku podczas produkcji cukru buraczanego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Konszowanie to jeden z etapów produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego mieści się 120 szt. bułek, a ich wypiek trwa 20 minut. Ile minut będzie trwał wypiek 1 440 szt. bułek przy równoczesnym wykorzystaniu wszystkich komór pieca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile 8-godzinnych zmian powinna pracować linia do produkcji makaronu o wydajności 50 kg/h, jeżeli złożono zamówienie na wyprodukowanie 1,6 ton makaronu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono proces rozdrabniania surowca za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który parametr można określić za pomocą przyrządu pomiarowego przedstawionego na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Tankosilosy wykorzystuje się do magazynowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku jest stosowane do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który zestaw urządzeń jest niezbędny do produkcji mączki ziemniaczanej (krochmalu)?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Pasaż przemiałowy w procesie przemiału zbóż stanowią urządzenia:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
W którym zestawie prawidłowo dobrano nazwę urządzenia i jego zastosowanie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który zestaw gazów wykorzystuje się w procesie utrwalania wyrobów poprzez pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP)?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Kriokoncentrację należy stosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W celu oddzielenia powietrza od mąki, podczas transportu pneumatycznego mąki luzem, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Makuchy to produkt uboczny, który powstaje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Kości będące produktem ubocznym w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być wykorzystywane do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
System kompleksowego zarządzania jakością w zakładzie spożywczym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na rysunku przedstawiono sprzęt, który służy do pomiaru gęstości metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Roztwór wodorotlenku sodu o stężeniu 0,25 mol/dm3 i fenoloftaleina to odczynniki służące do oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oznaczanie zawartości chlorku sodu metodą Mohra polega na miareczkowaniu próbki badanego roztworu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą metodą należy utrwalić przetwory z warzyw w zalewie octowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Płyn Lugola jest stosowany do wykrywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile gramów substancji znajduje się w 440 g 20-procentowego roztworu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Badania sensoryczne żywności obejmują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W celu określenia typu mąki należy oznaczyć w niej zawartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Metoda Bertranda służy do oznaczania w żywności zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile butelek o pojemności 250 ml należy użyć do zapakowania 650 litrów soku pomarańczowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Do wyprodukowania 250 kg ciasta drożdżowego wg podanej receptury należy użyć następujących ilości wybranych surowców:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Z 2 ton surowca mięsnego otrzymano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaka jest wydajność produkcji tego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie