Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Nadmierne spożycie białka powoduje w organizmie człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Błonnik w organizmie człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Insulina to hormon wytwarzany w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który deser należy zaplanować dla osoby ciężko pracującej fizycznie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na śniadanie w diecie łatwo strawnej należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Jaj, zgodnie z tabelami zamienności, nie należy zastępować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile należy przygotować nektaru, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli zgodnie z tabelami zamienności spożycie 100 g świeżych owoców zastępuje 60 g nektaru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wartość energetyczna 100 g bobu wynosi 102 kcal. Oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy porcja bobu, jeśli białko stanowi 28 kcal, a węglowodany 56 kcal?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna jogurtu owocowego zawierającego 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Ile gramów błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
O który dodatek warzywny należy uzupełnić zestaw potraw składający się z barszczu czerwonego, kotleta z fasoli i ziemniaków z wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Potrawą polecaną w diecie 1000 kcal jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Spożywanie małej ilości produktów bogatych w wapń i witaminę D może prowadzić do powstania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Kontrolą sanitarną produkcji żywności zajmuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Ryby mrożone do zakładów gastronomicznych należy transportować w temperaturze co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Jak nazywa się zabieg, który polega na użyciu słoniny w celu nawilżenia chudego mięsa przed pieczeniem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W której grupie napojów karty menu należy umieścić Tokaj, Merlot i Chardonnay?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do sporządzenia 1 porcji sufletu jabłkowego należy użyć 135 g upieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy użyć, aby przygotować 80 porcji deseru, jeżeli odpady stanowią 10%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 125 ml czekolady płynnej, jeżeli cena zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeśli całkowity koszt sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu zamkniętego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zakład gastronomiczny stosując kupony rabatowe działa w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kelner z prawej strony gościa powinien zaserwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który rysunek przedstawia teatralne ustawienie stołów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Młodą parę należy usadzić przy stole z numerem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Który element bielizny stołowej przedstawiono na rysunku?
* Dwie odpowiedzi są poprawne. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Który obrus należy zaplanować do nakrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Filiżankę o pojemności 40 ml należy zastosować do podania kawy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przedstawiony na rysunku element stanowi część
Poprawnie
Niepoprawnie