Kwalifikacja T10 Organizacja usług gastronomicznych
wrzesień 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Usługą gastronomiczną jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do żywieniowych usług świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Smażalnia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Restauracja zatrudniająca śpiewających kelnerów serwujących potrawy i przygotowująca catering dla stołówki gimnazjum świadczy usługi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zakładami gastronomicznymi świadczącymi usługi żywieniowe sporządzania i sprzedaży posiłków regionalnych do konsumpcji na miejscu powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który zakład gastronomiczny nie powinien świadczyć usług barmańskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Sprzedaż abonamentowa posiłków jest podstawą świadczenia usług żywieniowych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Usługi żywieniowe sporządzania i sprzedaży: posiłków zapewniających całodzienne wyżywienie, wyrobów cukierniczych, a także napojów bezalkoholowych zimnych i gorących, należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Jeśli w restauracji przyjęto zamówienie wyżywienia grupy turystycznej, to do podawania potraw i napojów należy zastosować serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Bufety z potrawami oraz stoły, przy których goście będą konsumować potrawy i napoje, przygotują kelnerzy na przyjęcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Przyjęcie zorganizowane po premierze spektaklu, na którym kelnerzy roznoszą na tacach napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz skromne przekąski, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Jaki napój alkoholowy należy zaplanować, jeśli w menu uroczystego obiadu przewidziano podanie gęsi pieczonej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Miejsca gościa honorowego przy długim stole, gdy goście będą rozsadzeni po obu stronach stołu, nie należy planować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W ofercie menu na przyjęcie dla dzieci nie można planować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Właściciel restauracji, wprowadzając 50% upust dla studentów, którzy zamówią co najmniej cztery zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ekspedycja w zakładzie gastronomicznym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Którą salę należy zaproponować na przyjęcie zasiadane poprzedzone aperitifem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono podstawowe wyposażenie stanowiska pracy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Na którym szkicu zaplanowano prawidłowe ustawienie stołu bankietowego w sali?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jeżeli kelnerzy stosują serwis niemiecki, to które elementy zastawy stołowej powinni przygotować do podania i konsumpcji naleśników z bananem w sosie czekoladowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile kompletów zastawy, z uwzględnieniem zapasu, należy przygotować na przyjęcie zasiadane dla 50 gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Za ostateczną czystość zastawy stołowej stosowanej do podawania potraw i napojów odpowiedzialny jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z normatywów surowcowych oblicz, ile jabłek należy kupić do przygotowania 6 porcji sufletu i 11 porcji kompotu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na podstawie norm zużycia surowców na 5 porcji kotletów z jaj, ustal zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 8 porcji tej potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Normatyw surowcowy na 10 porcji panierowanych filetów z morszczuka przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną 100 ml wina, jeśli cena gastronomiczna butelki wina o pojemności 750 ml wynosi 150 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz koszt surowca 1 porcji potrawy, jeśli jej cena gastronomiczna netto wynosi 34 zł i zakład zastosował 70% marżę gastronomiczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Oblicz wielkość marży gastronomicznej stosowanej przez zakład, jeśli koszty zakupu surowców wyniosły 50 zł, a cena gastronomiczna netto – 70 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W zakładzie gastronomicznym podstawą do naliczania wartości podatku VAT jest stawka podatku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które stawki podatku VAT należy stosować przy obliczaniu cen brutto potraw, napojów i obsługi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jeśli restaurator za wykonaną usługę gastronomiczną obniżył cenę o 10%, to zastosował
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Restauracja oferuje organizację zabawy dla dzieci z możliwością poszerzenia swojej oferty o pokaz sporządzania dekoracji z czekolady i marcepana. W kalkulacji ceny za ten pokaz restauracja nie uwzględni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jak nazywa się 5% opust cenowy, który otrzymał klient za wpłacenie gotówką 40% zaliczki i reszty należności na 2 dni przed terminem płatności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Restauracja wystawiła fakturę VAT za zorganizowanie przyjęcia weselnego. W fakturze ujęto koszt pracy fotografa, z którego usług zrezygnowano. W tej sytuacji restauracja powinna wystawić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który dokument potwierdza wydanie kelnerowi potraw, napojów i towarów z kuchni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zakład gastronomiczny omyłkowo naliczył zbyt wysoką, w stosunku do umowy, marżę za usługę. Który dokument powinien wystawić zakład gastronomiczny, zwracając klientowi tę nadwyżkę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Klient rozlicza się z zakładem gastronomicznym za usługę bezgotówkowo, jeśli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które urządzenie umożliwia stałą łączność między kelnerami i pracownikami kuchni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wskaż brakującą operację w przedstawionym schemacie bonowania.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który program komputerowy umożliwia szybkie sporządzenie kalkulacji kosztów przyjęcia okolicznościowego?
Poprawnie
Niepoprawnie