Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W którym zakresie temperatur należy przechowywać schłodzone tuszki drobiowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
We fragmencie schematu technologicznego produkcji ciasta pszennego metodą jednofazową znakiem zapytania oznaczono etap o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Pozyskanie surowca → patroszenie ryb → odkrwawianie ryb → dojrzewanie w basenach → wyjmowanie z kąpieli → usuwanie części przebarwień → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dawkowanie zalewy → zamykanie opakowań → etykietowanie → magazynowanie.
Zamieszczony schemat technologiczny przedstawia proces produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Dodatkami żywnościowymi o właściwościach żelujących są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który z wymienionych składników nie jest dodawany w procesie produkcji jogurtów owocowych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do produkcji kiełbasy stosowana jest metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Dobra Praktyka Laboratoryjna w dokumentacji procedur zapewnienia jakości jest określana skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w ramce ustal, kto w zakładzie przetwórstwa spożywczego powinien posiadać udokumentowane kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Podczas fermentacji leżakowej piwa w dużych, zamkniętych zbiornikach z syfonem następuje proces karbonizacji, polegający na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Patroszenie ryb ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do wymycia sacharozy z krajanki buraczanej podczas produkcji cukru należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Urządzenie zbudowane z komory grzejnej, komory oparów i skraplacza, przedstawione na rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Mleko surowe, w którym stwierdzono obecność antybiotyków, należy przeznaczyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W produkcji mleka zagęszczonego słodzonego nie występuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Celem procesu homogenizacji nektaru owocowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do metod chemicznych utrwalania żywności zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Transport pneumatyczny wykorzystywany jest w przemyśle
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Woda stosowana do mycia w przemyśle spożywczym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Sopstok – produkt uboczny otrzymywany podczas rafinacji oleju wykorzystywany jest do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Odpady z przerobu buraków ćwikłowych wykorzystywane są do otrzymywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do zagrożeń biologicznych występujących w przetworach spożywczych zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W wyniku oceny organoleptycznej mąki stwierdzono, że przed wykorzystaniem do produkcji pieczywa należy pozostawić ją na kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z cech mąki była niewłaściwa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Sterylny pobór próbki żywności jest wymagany przy oznaczaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które urządzenie należy wykorzystać do oznaczania współczynnika załamania światła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Który wskaźnik chemiczny jest stosowany przy oznaczaniu zawartości soli metodą Mohra w produktach żywnościowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na rysunku przedstawiono naczynko wagowe wykorzystywane podczas oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Laborant ma do dyspozycji 100 g roztworu NaOH o stężeniu 30%. Jaką ilość wody musi dodać, aby otrzymać 300 g 10% roztworu NaOH?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Piknometr jest naczyniem laboratoryjnym wykorzystywanym do oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wyróżnikiem jakości oceny organoleptycznej produktów mleczarskich nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Analiza sensoryczna, polegająca na porównaniu badanych próbek z wymaganiami norm jakości, to metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ocena olejów na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych odbywa się za pośrednictwem oznaczenia liczby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przy oznaczaniu zawartości białka w mięsie metodą Kjeldahla.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Mąka poznańska typ 500 nie będzie spełniała norm, jeśli zawartość popiołu wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Która partia ogórków kwaszonych spełnia wymagania zamieszczonej normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zgodnie z zamieszczoną recepturą sporządzania ciasta na bułki do 240 kg mąki pszennej luksusowej typ 550 należy dodać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile opakowań należy przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zapakowanych zostanie w opakowania po 250 g, a pozostała ilość w opakowania po 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile % wyniesie ubytek wypiekowy, jeżeli masa kęsa ciasta wynosi 1,16 kg, a masa gorącego chleba 1,03 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Oblicz masę surowców niezbędną do wyprodukowania 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy wydajności 132%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż kolor pojemnika, w którym składować należy zużyte opakowania wielowarstwowe po mleku UHT.
Poprawnie
Niepoprawnie