Kwalifikacja TG7 Sporządzanie potraw i napojów
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do grupy warzyw liściowych należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wskaż elementy półtuszy wołowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Kaszami otrzymywanymi z pszenicy są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W okresie zimowym i wiosennym najwięcej dobrze przyswajalnej witaminy C znajduje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Śluz na skórze ryb świeżych powinien być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach optymalnych od momentu sporządzenia maksymalnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W magazynie, w którym wilgotność powietrza jest niższa niż 75%, przechowywana marchew będzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przechowywanie których środków spożywczych, w optymalnych warunkach, zwiększa ich jakość organoleptyczną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
GHP to system kontroli, który nie obejmuje procesów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Którym skrótem oznacza się krytyczne punkty kontroli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zastosowanie której metody utrwalania spowoduje powstanie najmniejszych strat składników odżywczych w żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Marynaty otrzymuje się w wyniku utrwalania surowca
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do wyposażenia pomieszczeń magazynowych należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Higrometr to urządzenie instalowane w pomieszczeniach magazynowych w celu kontroli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania zakładu gastronomicznego zmywalnia naczyń stołowych powinna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Jednorazowych rękawiczek należy używać podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
„Z mięsnej masy mielonej uformować kule, obtoczyć w mące i gotować w wywarze z włoszczyzny kilka minut” – to fragment receptury opisującej wykonanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z przedstawionego normatywu surowcowego należy sporządzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Oblicz, ile wody należy przygotować do sporządzenia kleiku z 250 cm3 kaszy manny, jeżeli na jedną objętość kaszy należy użyć 6 objętości wody.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Oblicz, ile mięsa należy przygotować do sporządzenia 25 porcji sztufady, jeżeli na jedną porcję tej potrawy należy użyć 250 gramów mięsa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
„Rozpuścić drożdże w podgrzanym mleku, dodać sól, podgrzaną masę jajowo-cukrową, przesianą mąkę, wyrobić ciasto. Dodać upłynniony tłuszcz, połączyć z ciastem i zostawić do wyrośnięcia”.
Według przedstawionego opisu należy sporządzić ciasto
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Zagęszczanie potraw zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody należy stosować podczas sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż czynności obróbki wstępnej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Podstawowymi surowcami do sporządzenia ciasta kruchego są: mąka pszenna, tłuszcz, cukier puder oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Charakterystyczną barwę barszczu czerwonego uzyska się, doprawiając barszcz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Sos beszamelowy należy doprawiać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Białka jaj należy stosować do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Czerstwy razowy chleb należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Związki Maillarda powstają podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Pojawienie się „kłaczków” podczas zagęszczania żółtkami zupy kremu wskazuje, że zupa była zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Które urządzenie zapewni optymalną temperaturę talerzy podczas ekspedycji potraw gorących?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Optymalną temperaturę wyporcjowanych surówek zapewni przechowywanie ich
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do wydania kremu brûlée, należy dobrać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Budyń z sera z sosem malinowym wieloporcjowo, należy wydawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Mizerię jednoporcjowo do dania zasadniczego należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Charakterystycznym elementem dekoracyjnym kremu brûlée jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Monitorowanie temperatury pieczonego mięsa, ma na celu wyeliminowanie zagrożeń spowodowanych obecnością w mięsie
Poprawnie
Niepoprawnie