Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Wilgotność względna powietrza powinna wynosić od 55% do 70% podczas magazynowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Określ na podstawie informacji przedstawionych w zamieszczonej tabeli w jakiej temperaturze powinny być przechowywane przez okres zimowy ziemniaki przeznaczone do spożycia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Proces technologiczny którego wyrobu spożywczego przebiega zgodnie z przedstawionym schematem?
rozdrabnianie wstępne → peklowanie → rozdrabnianie zasadnicze → mieszanie surowca z przyprawami → napełnianie osłonek → formowanie w wianki → osadzanie → wędzenie z osuszaniem i podpiekaniem → chłodzenie → wędzenie zimne → podsuszanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Określ, w którym opisie zamieszczonym w tabeli, czynności i procesy jednostkowe występujące podczas uboju i obróbki poubojowej drobiu są przedstawione w kolejności technologicznej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do produkcji przetworu słono-korzennego o nazwie Anchois są stosowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który typ mąki żytniej ma zastosowanie w produkcji chleba żytniego razowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Które cechy jakościowe powinny posiadać drożdże świeże prasowane stosowane do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Fermentację alkoholową, która umożliwia rozrost ciasta przeznaczonego na bułki pszenne, zapoczątkowują drobnoustroje z gatunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Produkt uważa się za zafałszowany, jeżeli na jego opakowaniu producent nie umieścił
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Oblicz, na podstawie zamieszczonego fragmentu instrukcji technologicznej, liczbę opakowań jednostkowych i pojemników poliuretanowych niezbędnych do zapakowania 900 kg wyprodukowanej polędwicy sopockiej.
Instrukcja technologiczna produkcji polędwicy sopockiej (fragment)
(…)
Po chłodzeniu wyrób gotowy dzieli się na porcje o masie 400 g i pakuje próżniowo w folię polietylenową.
Następnie polędwica jest pakowana w pojemniki poliuretanowe o pojemności 20 kg.
(…)Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Pasteryzacja, koagulacja, krojenie, osuszanie, formowanie, prasowanie, solenie i dojrzewanie to kolejne etapy procesu technologicznego produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Która operacja termiczna ma zastosowanie przy produkcji chrupek kukurydzianych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Proces technologiczny piwa obejmuje następujące etapy w kolejności ich występowania:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji w procesie produkcji polędwicy sopockiej jest stosowane do wykonania operacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Oblicz w czasie ilu godzin dwie maszyny pracujące jednocześnie zapakują 7200 kg masła w kostki po 200 g, jeżeli w ciągu godziny jedna maszyna pakuje 3200, a druga 4000 kostek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Którą skubarkę wyposażoną w palce gumowe, zgodnie z przedstawionym jej schematem, należy zastosować do mechanicznego usuwania upierzenia z drobiu po uprzednim jego oparzeniu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do oddzielenia śmietanki od mleka przeznaczona jest wirówka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które urządzenia powinny być zastosowane do obróbki wstępnej wiśni przeznaczonych do produkcji konfitur?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do przeprowadzenia rektyfikacji spirytusu stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który proces utrwalania zastosowany w produkcji przypraw ze świeżych ziół zapewnia zachowanie struktury komórkowej i właściwości surowca oraz umożliwia przechowywanie w temperaturze pokojowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do chemicznego utrwalania dżemu niskosłodzonego stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które urządzenie stosuje się do transportu pneumatycznego mąki luzem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Lecytyna i śruta poekstrakcyjna są produktami ubocznymi powstającymi w przetwórstwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który z produktów ubocznych powstaje podczas produkcji cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Fuzle to frakcja uboczna powstająca w procesie technologicznym przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Produkty uboczne przemysłu owocowo-warzywnego są wykorzystywane do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile próbek pierwotnych należy pobrać, zgodnie z przedstawionym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, z partii produkcyjnej kiełbasy jałowcowej, jeśli wielkość produkcji wyniosła 100 kg?
Fragment instrukcji laboratoryjnej
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii produkcyjnej
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg – 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg – 10 próbek.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wskaźnikiem do oznaczania twardości wody metodą wersenianową jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Skrobię wykorzystuje się jako wskaźnik do oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Eksykatory stosuje się w laboratorium w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przedstawiony piktogram powinien być zamieszczony na opakowaniach odczynników
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do odczytu wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie stosowany jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do badań sensorycznych żywności zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W analizie produktów spożywczych do oznaczania gęstości substancji stosuje się metody pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Zawartość laktozy w mleku oznacza się metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Z ilu półtusz wieprzowych uzyska się 42 kg karkówki, jeżeli stanowi ona 5% wagi półtuszy, a jedna półtusza waży średnio 40 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej recepturze oblicz, ile kg cukru kryształu należy przygotować do wyprodukowania 6 kg syropu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile sztuk butelek o pojemności 0,25 litra należy przygotować do zapakowania 400 litrów soku pomarańczowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W jednym dniu roboczym piekarnia produkuje 240 kg chleba w postaci bochenków o masie 1 kg każdy oraz 100 kg bułek o masie 50 g każda. Ile pojemników jest niezbędnych do zapakowania dziennej produkcji, jeżeli w jednym pojemniku mieści się 12 sztuk chleba lub 100 sztuk bułek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile kg oleju otrzymuje się w procesie ekstrakcji 4 000 kg rozdrobnionych nasion rzepaku, jeżeli wydajność procesu wynosi 63%?
Poprawnie
Niepoprawnie