Kwalifikacja TG2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do produkcji dań gotowych, które nadają się do spożycia po zalaniu gorącą wodą (typu instant), należy wykorzystać mięso
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Świeżość mleka ocenia się poprzez oznaczenie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do zamrażania mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach należy zastosować
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono urządzenie do obróbki wstępnej brudnej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zamrażarka fluidyzacyjna jest stosowana do mrożenia
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Krytyczne punkty kontroli w produkcji piekarskiej to:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Słodowanie jęczmienia to proces stosowany w produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Wędzenie zimne w produkcji kiełbas można prowadzić kilka dni w temperaturze
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na zamieszczonym rysunku przedstawiono schemat działania
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Masło jest pakowane w kartony po 20 kostek o wadze 200 g każda. Ile kartonów należy przygotować do zapakowania 2 000 kg masła?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na przedstawionym schemacie mlewnika walcowego, stosowanego do rozdrabniania ziarna, cyfrą 3 oznaczono
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W procesie mycia urządzeń mleczarskich z wykorzystaniem systemu CIP ostatnim etapem jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zasada działania siły odśrodkowej jest wykorzystywana w
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do produkcji kaszy jaglanej należy zastosować ziarno
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W temperaturze od -2°C do 2°C i wilgotności 70% można przechowywać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Wartości temperatury i czasu przeprowadzania procesu utrwalania mleka UHT są określone w zamieszczonej tabeli w wierszu oznaczonym cyfrą
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W produkcji wędzonek, przygotowując surowce do wędzenia, należy wykonać następujące czynności:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W ubijarce cukierniczej mieszadło wykonuje ruch
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do produkcji smalcu należy zastosować
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionej tabeli określ czas przechowywania w temperaturze -18,1 ± -22,0°C masła wyprodukowanego w czerwcu.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które przyprawy i dodatki wykorzystuje się do produkcji ogórków małosolnych?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
W procesie produkcji konserw mięsnych KS, występują etapy:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Proces stosowany przy produkcji mleka spożywczego polegający na odwirowaniu odpowiedniej ilości śmietanki z mleka pełnego lub przez dodatek mleka odtłuszczonego to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W produkcji ciast biszkoptowych jako środek spulchniający stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W produkcji pieczywa pszennego temperatura podczas fermentacji ciasta powinna wynosić
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do produkcji dżemów owocowych można wykorzystać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Etap oznaczony „?” na przedstawionym schemacie procesu produkcji jogurtu metodą zbiornikową, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile kilogramów soli należy dodać do 700 kg krajanki z kapusty przeznaczonej do kiszenia, jeżeli w kiszonce stężenie soli ma wynosić 2%?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do owoców pestkowych należą:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ser ementaler jest zaliczany do serów
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podpuszczka w produkcji sera gouda dodawana jest w celu
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Soda oczyszczona stosowana w przetwórstwie żywności pełni funkcję
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do transportu mąki w silosach należy użyć przenośnika
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Zwalczanie szkodliwych owadów i ich larw, w zakładach przetwórstwa spożywczego, polegające na zastosowaniu, między innymi, lamp owadobójczych z rusztem elektrycznym lub z wkładem lepnym to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Proces termiczny stosowany w mleczarstwie, polegający na zastosowaniu temperatury 85÷100°C w czasie kilku sekund, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W produkcji kiełbasy zwyczajnej do rozdrobnienia/zmielenia 100 kg surowca mięsnego należy wykorzystać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile sztuk kartonów przekazano do chłodni magazynowej, jeżeli 3000 kg lodów zapakowano w opakowania jednostkowe po 1000 g i umieszczono w kartonach po 20 sztuk?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Polerowanie ziarna występuje przy produkcji kaszy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Do produkcji 100 kg dżemu wiśniowego użyto 40 kg wiśni i 35 kg cukru. Ile należy użyć owoców i cukru do produkcji 1 tony dżemu wiśniowego?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wskaż kolejność zestawienia urządzeń do produkcji chleba.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie