Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieW skład zespołu mięśni szynki wieprzowej wchodzi między innymi mięsień Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieW skład kości łopatki bez golonki wchodzi kość łopatkowa wraz z chrząstką oraz kość Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieKarkówka wieprzowa odcinana jest z przodu po linii odcięcia głowy, a od tyłu po linii oddzielenia Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieLinia podziału półtuszy wołowej na ćwierćtusze powinna przebiegać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieW niezmechanizowanym rozbiorze, po ułożeniu półtuszy wieprzowej na stole rozbiorowym w pierwszej kolejności należy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieW zmechanizowanym rozbiorze do odcięcia nogi i golonki od łopatki należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieDokonując rozbioru zasadniczego ćwierćtuszy wołowej przedniej, uzyskuje się szyję, karkówkę, łopatkę, antrykot, goleń przednią oraz Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieKarczek bez kości powinien mieć kształt nieregularnego walca, co uzyskuje się przez okrojenie mięśni wewnętrznych przyczepów kręgów szyjnych i piersiowych oraz odcięcie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieZ wykrawania wołowiny uzyskano mięso drobne, chude o analitycznej zawartości tłuszczu do 7%. Jest to mięso wołowe drobne klasy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieUzyskane z wykrawania mięso drobne wieprzowe klasy IV określa się jako Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieMięso drobne cielęce zakwalifikowane do klasy I to mięso Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wołowinę można przechowywać w temperaturze -24ºC nie dłużej niż 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieW celu uzyskania jak najmniejszych strat masy podczas chłodzenia półtusz cielęcych należy zastosować metodę wychładzania Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieDo zamrażania tusz baranich należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieW celu skrócenia czasu rozmrażania i wyeliminowania wycieku soków z mięsa należy rozmrażać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytaniePrzy dłuższym przechowywaniu mięsa mrożonego, w wyniku utlenienia mioglobiny i częściowego zagęszczania barwników mięsa w warstwach powierzchniowych, następuje Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieW czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego na powierzchni mięsa stwierdzono punktowe odbarwienia, białe plamy. Wada ta spowodowane jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieEtykieta mięsa świeżego zapakowanego w atmosferze zmodyfikowanej nie musi zawierać informacji o Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieDo wyprodukowania 100 kg kiełbasy toruńskiej potrzeba 80 kg mięsa wieprzowego kl. II. Ile tego surowca potrzeba do wyprodukowania 250 kg kiełbasy toruńskiej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieW produkcji salcesonu brunszwickiego jako materiał pomocniczy należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieSurowcem podstawowym do produkcji baleronu jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieWątroba wieprzowa lub wołowa, maski i mięso z głów, tłuszcz drobny lub podgardle, kasza manna to podstawowe surowce do produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieJelita konserwowane solą przeznaczone do produkcji kiszki pasztetowej przed użyciem Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieW produkcji wędzonek, w celu przeprowadzenia masowania czyli plastyfikacji mięsa należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytaniePrzedstawione na rysunku urządzenie to 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieKtóra maszyna/urządzenie, jest niepoprawnie dobrana do operacji w czasie produkcji kiełbas? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieUrządzenia stosowane do wytopu tłuszczu metodą mokrą oznaczono w zamieszczonej tabeli cyfrą 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytaniePo zakończonym procesie wędzenia gorącego polędwicy sopockiej następuje proces Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieZaplanowane w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, formowanie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie, chłodzenie, należy wykonać w produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDobór surowca, peklowanie, rozdrabnianie, napełnianie i zamykanie opakowań oraz obróbka termiczna w temperaturze 121°C – to podstawowe czynności które należy zaplanować w procesie produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieJak należy przygotować surowce tłuszczowe do wytopu tłuszczów metodą suchą? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieW procesie peklowania mięsa drobnego stosuje się dodatek 2% soli w stosunku do ilości mięsa. Ile soli należy przygotować do zapeklowania 1 tony mięsa? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieZ 500 kg łopatki wieprzowej uzyskano 650 kg wyrobu gotowego. Wydajność produkcji gotowego wyrobu wyniosła Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieReceptura na 100 kg kiełbasy krakowskiej przewiduje 
  Ile mięsa wieprzowego kl. I potrzeba do wyprodukowania 700 kg kiełbasy? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieKonserwa turystyczna pakowana jest w puszki litografowane po 200 g. Ile opakowań potrzeba do zapakowania 600 kg gotowego wyrobu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieW zamieszczonej tabeli, porównano wyniki badań czterech partii wędzonki z wymaganiami normy. Która partia spełnia wymagania normy? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieBadania organoleptyczne tłuszczów topionych jadalnych w zamieszczonej tabeli oznaczono cyfrą 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieZastosowanie w produkcji kiełbasy szynkowej mięsa z oznakami rozpoczętego procesu jełczenia tłuszczu spowoduje uzyskanie wyrobu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieKonfekcjonowanie kiełbasy śląskiej wiąże się z zastosowaniem urządzeń do Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieOdbiorca wyrobów mięsnych złożył zamówienie na schab pieczony pakowany systemem MAP. Oznacza to, że produkt ma być zapakowany Poprawnie
 Niepoprawnie
 
