Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W którym magazynie chłodniczym należy przechowywać jabłka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Ziarno pszenicy przed przechowywaniem w magazynie dosuszane jest do zawartości wody w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Wstępnym etapem procesu słodowania jęczmienia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Autocysterny o pojemności 14000 litrów stosuje się podczas transportu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Surowcem do produkcji kaszy pęczak jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Przykładem Polskiej Normy wprowadzającej normy europejskie jest norma oznaczona numerem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Saturacja soku (węglanowanie) jest jednym z etapów produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który opis przedstawia operacje technologiczne w odpowiedniej kolejności dla procesu produkcji mleka w proszku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Która operacja występuje w procesie produkcji piwa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na schemacie procesu produkcji serów topionych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do której z wymienionych operacji technologicznych stosuje się urządzenie przedstawione na schemacie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który zestaw urządzeń wchodzi w skład linii produkcyjnej kaszy perłowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na schemacie przedstawiono zasadę działania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do chłodzenia żywności z wykorzystaniem zjawiska sublimacji czynnika chłodniczego wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Dobierz parametry pasteryzacji niskiej mleka.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do suszenia słodu browarniczego stosuje się metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do transportu wewnętrznego materiałów sypkich luzem stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Młóto (wysłodziny) to produkt uboczny powstający przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Lecytyna, uzyskiwana w procesie odszlamiania (hydratacji) oleju, wykorzystywana jest jako dodatek przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Serwatka wykorzystywana jest do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Dokumentem magazynowym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Przeprowadzenie analizy zagrożeń w ramach wdrażania systemu HACCP polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Działania zapobiegawcze, w przypadku zagrożenia mikrobiologicznego, podczas magazynowania żywności polegają na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do przeprowadzenia badań fizykochemicznych owoców jagodowych pobiera się próbki laboratoryjne w postaci
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do oznaczania zawartości alkoholu należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Aparatura Parnasa Wagner’a przedstawiona na rysunku stosowana jest w klasycznej metodzie do oznaczania zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Odczynniki, oznaczone przedstawionym na ilustracji piktogramem, należą do grupy substancji chemicznych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W metodzie oznaczenia zawartości wody metodą suszarkową do schłodzenia wysuszonych próbek analitycznych przed ich ponownym zważeniem stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na rysunku przedstawiono fragment biurety obrazujący poziom roztworu titranta po miareczkowaniu. Jaką ilość titranta zużyto w czasie miareczkowania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który z wymienionych warunków nie musi być spełniony podczas oceny sensorycznej żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do oznaczania chlorków w próbkach żywności stosuje się metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Metoda Wartha-Pfeifera oznaczania twardości wody polega na miareczkowaniu badanej próbki mianowanym roztworem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Metodą polarymetryczną oznacza się zawartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż próbkę mleka, w której wyniki badań laboratoryjnych potwierdzają spełnienie kryteriów higieny dla mleka surowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ile cukru należy użyć do produkcji 5 000 dm3 napoju owocowego, jeżeli na 100 dm3 wyrobu gotowego zużyto 8 kg tego składnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Ile opakowań jednostkowych użyto do zapakowania 200 l soku jabłkowego, jeżeli 150 l zapakowano w butelki po 500 ml, a 50 l w kartoniki po 250 ml?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Koszt produkcji puszki groszku konserwowego o masie netto 400 g wynosi 2,30 zł. Ile wyniesie koszt produkcji 700 puszek groszku konserwowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Jaką ilość surowców należy przygotować do wyprodukowania 1,5 kg bułek poznańskich przy wydajności 128%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który wymóg, dotyczący zapewnienia bezpieczeństwa podczas pracy w pracowni analizy żywności, powinien być spełniony?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który zestaw środków ochrony indywidualnej należy zastosować, oznaczając tłuszcz metodą Bertranda?
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie