Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Głównym węglowodanem występującym w ziemniakach jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który z wymienionych surowców zawiera w 100 g najwięcej białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do grupy produktów o działaniu alkalizującym w organizmie człowieka należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Żółć w organizmie człowieka wspomaga trawienie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W którym odcinku układu pokarmowego człowieka pepsyna rozpoczyna trawienie białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który zestaw obiadowy przeznaczony dla dzieci w wieku przedszkolnym, został opracowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z tabelą zamiany produktów masło można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile kilogramów chleba zastąpi 2 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamiany produktów 100 g kaszy zastępuje 135 g chleba?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna jogurtu owocowego zawierającego 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Która dieta wegetariańska dopuszcza spożycie maślanki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Niskie spożycie błonnika zwiększa ryzyko wystąpienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Kontrolowanie warunków higienicznych sporządzania posiłków w placówkach gastronomicznych jest zadaniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji marchwi zasmażanej, po etapie pobrania surowców z magazynu, kolejnym etapem będzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Stanowisko do produkcji potraw techniką sous-vide należy wyposażyć w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Która ilustracja przedstawia przyrząd służący do pomiaru temperatury wewnątrz porcji mięsa podczas pieczenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą z wymienionych potraw należy zaplanować w menu dla osoby chorej na celiakię?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Sporządzając standardową kartę menu restauracji, listę oferowanych potraw należy rozpocząć od grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W której grupie napojów karty menu należy umieścić Tokaj, Merlot i Chardonnay?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile kilogramów karkówki należy zakupić do przygotowania 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej surowca wynoszą 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto kanapki, jeżeli koszt surowca wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 200% i podatek VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Pracownicy stołówki płacąc 9,00 zł za zestaw obiadowy, którego cena w ofercie zakładu wynosi 15,00 zł, korzystają z rabatu w wysokości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego zalicza się:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Bufety z napojami i słodyczami działające w kinach to placówki gastronomiczne zaliczane do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zakład gastronomiczny stosując kupony rabatowe działa w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku, oblicz cenę brutto jednodniowego szkolenia dla 50 osób w sali konferencyjnej, z dwiema przerwami kawowymi i lunchem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Którą metodę obsługi zastosował kelner, jeżeli wyporcjował potrawę przy stole gości używając wózka kelnerskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kelner z prawej strony gościa powinien zaserwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który rodzaj przyjęcia łączy w sobie możliwość korzystania z bufetów oraz miejsc siedzących przy stołach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który obrus należy zaplanować do nakrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Naczyniem przedstawionym na ilustracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Elementem bielizny stołowej, którego zadaniem jest tłumienie odgłosów ustawianych naczyń na stole jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Element przedstawiony na ilustracji stanowi część
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na ilustracji jest przeznaczony do
Poprawnie
Niepoprawnie