Kwalifikacja T16 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W której temperaturze należy przechowywać mrożonki w zakładzie cukierniczym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Cukier kryształ magazynowany w warunkach zgodnych z Polską Normą można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Parowanie ziarna zbóż jest stosowane w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Jaką barwę uzyskuje produkt spożywczy po dodaniu kurkumy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który znak manipulacyjny należy umieścić na opakowaniu żywności szybko psującej się?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kaszę mannę otrzymuje się z ziarna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Norma BN-87 8020-02 Ryby i przetwory rybne jest normą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Instrukcja bezpieczeństwa, dotycząca obsługi maszyny, zawarta jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Jak nazywa się proces polegający na krótkotrwałym zanurzeniu owoców w wodzie o temperaturze 80÷100°C lub parze, a następnie ich natychmiastowym ochłodzeniu do temperatury otoczenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zjawisko syntezy zachodzi w procesie produkcji
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Konszowanie jest etapem produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Wydajność pieca dla bułek drobnych wynosi 160 kg/godzinę. O której godzinie zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeżeli proces rozpoczęto o godzinie 5.00 rano?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Przedstawione na schemacie urządzenie stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do rozdzielania surowców na frakcje wielkościowe stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Schemat przedstawia wyparkę próżniową, w skład której w kolejności wchodzą:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podczas kiszenia kapusty w dominującym udziale zachodzi fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który przenośnik umożliwia transport wafelków zarówno w opakowaniu, jak i luzem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przenośnik pneumatyczny stosowany jest do transportu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Warunkiem dopuszczenia pracownika do obsługi wózka widłowego jezdniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Melasa jest produktem ubocznym powstałym w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Serwatka wykorzystywana jest do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji oleju jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W celu obniżenia temperatury kutrowanego farszu należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na trudne warunki pracy w fermentowni wpływa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Krytycznym punktem kontroli, wymagającym monitorowania temperatury podczas produkcji kiełbas, jest etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W przypadku stwierdzenia skażenia chemicznego mleka na etapie dostawy do zakładu przetwórstwa należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Która ilustracja przedstawia sprzęt miarowy wykorzystywany podczas czynności miareczkowania badanej próbki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Aparat Soxhleta stosuje się do oznaczania zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile wynosi stężenie roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 10 g cukru w 100 g wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Substancja higroskopijna, znajdująca się w szafce wagi analitycznej, umożliwia utrzymanie stałej wartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W tabeli przedstawiono wyniki analizy sensorycznej produktu spożywczego w skali pięciopunktowej z uwzględnieniem współczynników ważkości. Ile punktów uzyskał badany produkt?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Badanie fizyczne mleka polega na oznaczeniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zgodnie z normą wilgotność mąki pszennej nie może przekraczać 15%, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości. Która próbka mąki spełnia te wymagania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Kruszonkę otrzymuje się z połączenia mąki, masła i cukru pudru w proporcji odpowiednio 2:1:1. Ile gramów masła należy dodać do 400 g mąki i 200 g cukru pudru, aby otrzymać wyrób zgodnie z proporcją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Oblicz wydajność godzinową linii rozbioru trzody chlewnej, jeżeli w ciągu 8 godzin poddano rozbiorowi 2 000 sztuk tusz wieprzowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W pomieszczeniu, w którym przeprowadza się chemiczną analizę żywności,
Poprawnie
Niepoprawnie